"Şocul cauzat de scăderea preţului petrolului, alături de accesul limitat pe pieţele financiare internaţionale slăbesc economia şi cresc presiunea atât pe sector public, cât şi pe cel privat. Şocul preţului petrolului şi al deprecierii rublei vor slăbi perspectivele de creştere economică ale ţării pe termen mediu", se arată într-un comunicat al Moody’s.

Fitch a pus deja sub supraveghere negativă ratingul Rusiei, în timp ce Standard&Poor’s a anunţat că va decide în luna ianuarie dacă va retrograda ratingul de ţară al Rusiei în categoria "junk".

"Căderea în categoria "junk" nu ar avea un impact semnificativ asupra datoriilor companiilor din Rusia. Partea ironică este că multe dintre companiile de stat din Rusia se află deja sub sancţiuni, accesul lor pe pieţele străine fiind interzis, astfel că nu ar fi putut oricum să-şi refinanţeze datoria", a declarat Ian Hague, director al Firebird Management din New York.

Rusia se află în pragul unei recesiuni, după ce preţurile petrolului au scăzut cu peste 50% din luna iunie a anului trecut până în prezent. De asemenea, rubla s-a depreciat faţă de dolar cu 47% în ultimele şase luni, ca urmare a restricţiilor de finanţare şi a interdicţiilor pe exporturi impuse se Statele Unite şi Uniunea Europeană, pe fondul conflictului din Ucraina.

În aceste condiţii, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda de politică monetară de şase ori din luna martie 2013 până în prezent, la 17%, şi a cheltuit 88 de miliarde de dolari pentru a susţine moneda naţională.