"Vor fi în continuare intrări mari pe dolar şi aur pentru că investitorii caută în acest moment plasamente sigure", a declarat Richard Yetsenga, director de cercetare al Australia&New Zealand Banking Group.

De asemenea, UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a arătat că cei mai bogaţi clienţi ai săi se vor orienta către dolarul american, pe fondul temerilor legate de faptul că aprecierea puternică a francului va afecta atât economia elveţiană, cât şi afacerile pe care investitorii le deţin.

„În general, reorientarea clienţilor către dolar şi active din Statele Unite au crescut în ultimele două-trei trimestre. Nesiguranţa asociată cu această mişcare din Elveţia face ca preferinţa pentru activele din SUA să crească", a afirmat Simon Smiles, director al UBS, consilier de investiţii pentru clienţii care deţin minimum 50 de milioane de franci la UBS.

Smiles a explicat că orientarea investitorilor către dolar se datorează faptului că Statele Unite rămân "cea mai stabilă şi sigură" opţiune în ceea ce priveşte creşterea economică şi o eventuală apreciere a monedei naţionale.

Francul eleveţian a scăzut cu aproximativ 4% vineri faţă de dolar şi euro, după ce joi s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro.

Luni dimineaţa, la ora 10,30 ora României, cursul franc euro era de 0,9994. Dolarul se tranzacţiona la aceeaşi oră cu 1,1570 unităţi/euro, după ce pe parcursul şedinţei de joi s-a apreciat cu 1,3% şi a ajuns la 1,1568 unităţi/euro, cel mai puternic nivel din noiembrie 2003 până în prezent.

De altfel, analiştii contactaţi de Bloomberg estimează că moneda euro se va deprecia până la 1,15 dolari până la finalul acestui an.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011. În urma anunţului, francul s-a apreciat puternic faţă de dolar şi euro, fiind tranzacţionat la 92 de centime pentru un euro şi 81 de centime pentru un dolar.