Potrivit reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), încrederea în actualul Guvern a crescut şi 'o dată cu ea speranţa că vor fi luate acele măsuri necesare pentru continuarea reformelor', scrie Agerpres.

Evaluarea situaţiei economice actuale şi perspectivele pentru economia românească, dar şi situaţia şi aşteptările în ceea ce priveşte propria afacere din branşa respectivă a înregistrat îmbunătăţiri faţă de anul anterior. România se situează peste media ţărilor din ECE. 30% (15% în 2015) dintre firmele chestionate apreciază situaţia economică actuală ca fiind mai bună decât în 2015, iar pentru 56% situaţia este neschimbată. Chiar dacă în aprecierea perspectivelor economice pentru anul în curs faţă de anul trecut România se situează peste celelalte ţări din ECE, numărul celor care văd perspective mai bune a scăzut uşor la 49% (56% în 2015). 

Numărul celor chestionaţi, care apreciază situaţia din ECE ca fiind bună se situează la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de părere că situaţia lor se va îmbunătăţi în acest an (2015: 75%). Astfel, şi aici România depăşeşte media ţărilor din ECE, chiar dacă valorile au coborât uşor sub cele de anul trecut. Aproape jumătate dintre companiile chestionate (44%) vede o îmbunătăţire a situaţiei conjuncturale a branşei lor în 2016 faţă de anul trecut, 13% văd o înrăutăţire. 

Conform sondajului, ca în majoritatea ţărilor din regiune, companiile din România sunt nemulţumite de siguranţa juridică, de administraţia fiscală şi în general de administraţia publică, dar şi infrastructura din România este de câţiva ani o piedică în calea investiţiilor. În ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă multe companii se plâng de lipsa personalului calificat. 

Chiar dacă numeroase companii cu capital german sunt încă nemulţumite de anumiţi factori economici, 91% din participanţii la chestionar ar alege din nou România ca amplasament investiţional. 

Chestionarul a fost realizat în perioada 1 februarie – 1 martie 2016. Au răspuns 105 companii cu participare germană la capital active în România, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central în Germania, 7% în Austria, 10% în România. 

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi, totodată, cea mai mare Cameră de Comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 530 de firme membre.