Primul element din acest plan este ordinul dat de preşedintele Barack Obama de a se spori livrările de arme şi muniţii pentru grupările islamiste moderate care luptă împotriva regimului de la Damasc. Se are în vedere şi intensificarea bombardamentelor asupra combatanţilor jihadişti, Pentagonul sperând astfel că ei vor abandona unele poziţii deţinute în prezent în nordul Siriei. Dar cum operaţiunile aeriene au nevoie şi de o susţinere la sol pentru a da rezultate, circa 5.000 de combatanţi proveniţi din Arabia Saudită ar urma să se alăture luptătorilor kurzi. 

Noua ofensivă a coaliţiei antijihadiste conduse de SUA are ca prim obiectiv oraşul Raqa, pe care jihadiştii îl consideră capitala autoproclamatului lor califat ce cuprinde teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak. Conform evaluării strategilor militari americani, în timp ce loviturile aeriene vor fi intensificate şi frontul kurd consolidat, sprijinul susţinut pentru grupările rebele sirene care luptă în apropierea graniţei dintre Turcia şi Siria ar trebui să conducă la izolarea jihadiştilor şi la tăierea canalelor de aprovizionare ale acestora. 

Acest plan american vine odată cu ameninţarea lansată de cele circa 40 de grupări ale rebelilor sirieni moderaţi, care, după ce au acuzat Rusia că execută raiduri şi asupra lor, nu doar împotriva islamiştilor radicali, au declarat luni că vor ataca bazele militare ruse din Siria. 

Deşi campania de raiduri aeriene desfăşurată până în prezent de coaliţia antijihadistă condusă de SUA nu a dat rezultatele aşteptate, Administraţia Obama pare hotărâtă să o continue, dar are acum în vedere să o dubleze cu o susţinere a operaţiunilor terestre ale rebelilor, iar pe lângă cei 5.000 de combatanţi veniţi din Arabia Saudită, alţi circa 8.000 ar urma să fie selectaţi din Turcia.

Sursa: Agerpres