"Se pot promite, de către unii şi alţii, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect şi eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experienţă şi fără oportunităţi pentru tinerii medici şi asistenţi, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranţă nu o vor rezolva pe termen lung", a spus Iohannis, la seminarul "Resursele umane în sănătate – dialog asupra politicilor de sănătate", organizat la Palatul Cotroceni.

El a apreciat că va trebui gândit un complex de factori şi măsuri pe etape şi pe termen lung.

"Dacă în urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecaţi se vor întoarce în România, aducând cu ei cunoştinţe, experienţă, capital, ar fi un mare câştig pentru întreaga societate", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că de câţiva ani se vorbeşte tot mai alarmant despre plecarea cadrelor medicale în străinătate şi că acest lucru este confirmat de cifre.

"În recunoaşterea acestei realităţi se amestecă, la fel de des, îngrijorarea şi neputinţa. Autorităţile responsabile, şi îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să ţină medicii acasă. Şi tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulţi bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor şi a curajului de a asuma responsabilităţi. Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilităţile sistemului sanitar, care nu ţin doar de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, şi aşa puţini, ci şi de schimbările frecvente de legislaţie, de organizare şi management sau de soluţii parţiale şi conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple faţete şi cu adevăruri diferite", a declarat el.

Preşedintele Iohannis a precizat că statul investeşte în educaţia şi pregătirea studenţilor la medicină, dar nu le oferă perspective atractive pentru a-şi continua cariera în ţară.

"Este nevoie de curaj pentru a transforma sistemul sanitar şi pentru a opri exodul personalului medical", a adăugat el.

Şeful statului a subliniat că este nevoie de un sistem sanitar fără corupţie şi care răsplăteşte valoarea, inclusiv material şi stimulează performanţa.

"Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit şi bine plătit, de la care pacienţii au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate şi servicii de calitate", a declarat şeful statului, arătând că aceste două componente ar putea conduce la reclădirea încrederii şi respectului faţă de sistemul sanitar. AGERPRES