"În Siria la ora actuală avem undeva peste 10.000 de cetăţeni români care se află pe teritoriul statului sirian. Începând cu 2011, momentul declanşării conflictului militar din Siria, MAE a repatriat prin mijloace proprii aproximativ 700 de cetăţeni români. Un alt număr, mult mai însemnat din informaţiile noastre, a reuşit să se repatrieze pe cont propriu", a declarat Stănescu.

El a amintit că în Siria situaţia este deosebit de periculoasă din cauza războiului şi le-a recomandat românilor care se deplasează în zone de risc din toată lumea să-şi anunţe prezenţa pe teritoriul statului respectiv la misiunea diplomatică sau oficiul consular a României din acea ţară.

"România este printre puţinele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc şi operaţională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo. România a preluat protecţia şi asistenţa consulară a unor state cu capacităţi deosebite – menţionez Franţa, Australia, Canada şi bineînţeles protejăm şi asistăm cetăţenii Republicii Moldova", a mai spus oficialul MAE. AGERPRES