"La ora actuală, preţul gazului din import este între 230 şi 250 dolari mia de metri cubi, în ceea ce priveşte consumatorii industriali. Preţul gazului din intern a ajuns la aproximativ 220 – 230 de dolari. În acest moment preţurile sunt convergente şi în realitate gazele care vin de la Gazprom sunt compatibile cu preţul intern. Piaţa consumatorilor casnici este undeva la 170-180 dolari. Încă nu am ajuns în convergenţă pentru consumatorii casnici. Când convergenţa preţului va fi una efectivă şi pentru consumatorii casnici noi vom solicita o finalizare timpurie a parcursului de liberalizare aşa cum am solicitat în cazul consumatorului industrial", a spus Havrileţ.

Acesta estimează că preţul gazului de import atât în trimestrul 4 al acestui an cât şi în trimestrul 1 al anului viitor se va situa la o valoare comparabilă cu preţul intern al gazelor naturale.

În ceea ce priveşte echilibrarea sistemului, şeful ANRE a precizat că fiecare oprire sau pornire a centralelor electrice din Valea Jiului este plătită cu sume importante de către cei care gestionează piaţa de echilibrare, iar costurile se adaugă la factura finală.

"Fiecare oprire, respectiv pornire, este plătită de către cei care gestionează piaţa de echilibrare cu sume importante. Oprirea/pornirea este un cost care se adaugă la factura finală ca şi costuri pentru asigurarea rezervelor de capacitate, indiferent dacă acestea funcţionează sau sunt în rezervă. Este un cost. La ora actuală pornirea/oprirea sunt plătite cu 300.000 lei. Aceşti bani îi plăteşte furnizorul care a generat dezechilibrul, dar el, în funcţie de ce contracte are, poate să le recupereze de la consumator sau din propriile surse. În cazul în care se recuperează de la consumatorul final aceste costuri sunt foarte mici, mult sub 1%", a mai afirmat preşedintele ANRE.

El a adăugat că există cazuri în care pe parcursul unei zile sunt opriri/porniri între 8 şi 12 ore. AGERPRES