Mircea Badea a vorbit despre conflictul din Israel. Prezentatorul TV a spus ce crede că se va întâmpla în perioada următoare, dar și cum a fost posibil atacul.

Iranul ar fi plănuit atacul asupra Israelului

The Wall Street Journal scrie că Iranul ar fi plănuit și aprobat atacul asupra Israelului. Iar această alianță a fost formată în luna august pentru a planifica incursiuni aeriene terestre şi maritime, notează Le Figaro. Pentru a pune la punct ofensiva, au avut loc mai multe reuniuni la Beirut. La acestea ar fi participat ofițeri din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Într-un interviu acordat în 2022, liderul Hamas Ismail Haniyeh a spus că Iranul a furnizat rachete de zeci de milioane de dolari către gruparea islamistă. Tot el a dezvăluit că Iranul a plătit 70 de milioane de dolari grupării palestiniene pentru a o ajuta să dezvolte rachete şi sisteme de atac împotriva statului Israel.

Haniyeh a mai spus, într-un interviu pentru Al-Jazeera, că diferite ţări ajută la finanțarea grupului, dar Iranul este cel mai mare donator.

După atacul de sâmbătă, 7 octombrie, avioanele israeliene au lovit ținte din Gaza, iar forțele terestre au luptat pentru a recâștiga controlul asupra satelor și orașelor de la granița cu fâșia Gaza, cucerite de Hamas.

Vom asista la moartea mitului inteligenței artificiale

Mircea Badea a fost întrebat cum a fost posibil atacul și cum de cei responsabili pentru securitate nu au avut aceste informații.

„Eu cred că vom asista în următoarea perioadă la moartea mitului inteligenței artificiale. Eu personal n-am niciun fel de îndoială că noua manieră, inclusiv în serviciile secrete și de abordare sau a orice cu scenarii de AI și totul bazându-te în aproape în exclusivitate și-a dovedit în zilele noastre falimentul.

Sigur că poate că Iranul, adică toate indiciile şi cumva e și cam în sens cum ar spune cetățeanul american că Iranul e. Am înțeles că Iranul a făcut nasoale și au vrut să facă nasoale. Dar ce au făcut ceilalți? Cred s-au bazat mult pe AI (n.r. Inteligenţă Artificială)”, a declarat el la Antena 3 CNN.

Analistul militar Radu Tudor a adăugat că „niciodată inteligența umană și simțurile umane nu vor putea fi înlocuite, mai ales când e vorba de a preveni un război de inteligență artificială, de supraveghere electronică. Ne-am dezvoltat foarte mult, am crescut noi capacități, dar omul rămâne resursa cea mai importantă pentru culegerea de informații și pentru supravegherea unui inamic care, iată, a dat o lovitură mortală statului Israel. Și trebuie să fie o lecție pentru noi.”