Programul mai poate include, în aceste condiţii, încă 3.000 de noi beneficiary.

Bugetul acestui program a fost suplimentat de la 60 de milioane de lei la 80 de milioane de lei. 

'Mă bucură deosebit de mult interesul mare pe care populaţia l-a arătat pentru programul 'Casa Verde', unul dintre piloanele importante ale abordării pe care Ministerul Mediului a avut-o în acest an pentru a susţine tranziţia către economia verde în România. Pentru că bugetul alocat deja s-a epuizat în unele judeţe şi pentru a răspunde numărului mare de cereri depuse la sediile agenţiilor locale de protecţia mediului, am decis astăzi suplimentarea, la nivel naţional, a bugetului 'Casa Verde' destinat persoanelor fizice. Vrem să venim astfel în întâmpinarea cât mai multor români care aleg să folosească energiile regenerabile pentru încălzirea locuinţelor', a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer. 

Bugetul alocat a fost repartizat pe fiecare judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. 

Programul ''Casa Verde" a demarat luni, 10 octombrie 2016, iar până la această oră a fost epuizată circa 65,8% din suma pusă la dispoziţie de MMAP prin AFM, înainte de suplimentarea decisă miercuri. 

Luni, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului 'Casa Verde' din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanţare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiză a modului de desfăşurare din primele zile. 

Programul ''Casa Verde'' a demarat după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 – 24 octombrie, populaţia poate depune dosarele de finanţare, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă. 

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populaţia poate beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. 

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin 'Casa Verde' sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. 

Cei care doresc să aplice pentru a obţine finanţare prin 'Casa Verde' trebuie să urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului, iar ulterior pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanţare cu AFM. Pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. 

În ceea ce priveşte programul 'Casa Verde' pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiune de finanţare în intervalul 17 octombrie – 14 noiembrie. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. 

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei erau destinate populaţiei şi 34 de milioane lei persoanelor juridice. 

AGERPRES