Anul 2014 a fost un an al aşteptării pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în ceea ce priveşte demararea PNDR 2014-2020. Deşi draftul programului a fost transmis din primăvara anului trecut, acesta nu a primit aprobare nici până astăzi. În acest timp, oficialii asigură agricultorii că, din martie, vor putea beneficia de cele 9,36 de miliarde de euro alocate României până în 2020.

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica până la finele acestei săptămâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis către avizare toată legislaţia naţională aferentă pentru deschiderea primelor sesiuni din noul program, fiind deja stabilite în Comitetul de Monitorizare toate criteriile de selecţie şi punctajele.

"Am dat drumul pe traseul de avizare Hotărârii de Guvern similare cu cea din programul trecut, ordinelor de ministru pentru lansarea sesiunilor şi pentru criteriile de selecţie. Am stabilit toate criteriile de selecţie împreună cu grupul de lucru din Comitetul de Monitorizare, precum şi punctajele cu toţi fermierii şi asociaţiile din agricultură. Practic, suntem pregătiţi să lansăm primele două măsuri din program pe 25 martie", a adăugat George Turtoi.

În opinia oficialului MADR, Comisia Europeană va da un 'acord de principiu' pe întregul program de dezvoltare rurală al României undeva la mijlocul lunii aprilie, astfel încât din luna mai a acestui an vor putea fi deschise toate măsurile de finanţare din noul PNDR 2014-2020.

"PNDR 2014-2020, întreg programul consolidat, a fost trimis săptămâna trecută către Comisia Europeană, iar acum se face o consultare interservicii, între toate Direcţiile Generale ale Comisiei Europene. Cred că o să primim un OK pentru a trimite programul în sistemul informatic, sper în cel mult două săptămâni, iar undeva la mijlocul lunii aprilie o să avem acordul de principiu de la CE prin care putem lansa toate măsurile. La sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, încercăm să lansăm toate măsurile de finanţare din noul program", a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

În primăvara anului trecut a fost deschisă o sesiune pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a PNDR. Însă, fermierii nu s-au înghesuit să acceseze aceste fonduri deoarece aşteaptă noul program mai permisiv. După prima sesiune de cereri pentru finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, astfel nefiind atinsă suma maximă disponibilă pentru această sesiune, de 150 de milioane de euro.

Până în februarie 2015, AFIR a plătit peste 7,36 de miliarde de euro către beneficiarii PNDR 2013 care au depus cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor efectuate.

Ce noutăţi va aduce noul program

Potrivit autorităţilor, PNDR 2020 va ajuta în mod prioritar fermele medii care vor să se dezvolte în următorii ani. Pe lângă reducerea birocraţiei, programul vine cu multe măsuri noi ce încurajează fermierii mici şi mijlocii să se organizeze în asociaţii care să investească în lanţuri de aprovizionare.

În urma experienţei dobândite cu PNDR 2007-2013, reprezentanţii instituţiilor implicate în acest program vin cu noi măsuri. O noutate este ideea de fermier activ. Orice fermier care va primi subvenţii în valoare de peste 5.000 de euro va trebui să facă dovada că este agricultor activ prin două moduri. În primul rând, prin documente care să ateste că veniturile din agricultură reprezintă mai mult de o treime din veniturile sale totale, sau că valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească este mai mare de 5% din totalul veniturilor sale. În al doilea rând, prin acte care să demonstreze că deţine o formă de organizare, un PFA.

O altă noutate este plata redistributivă. Cei care deţin între 5 şi 30 hectare vor primi în plus 45 de euro per hectar. În acelaşi timp, va fi interzisă fragmentarea doar pentru a primi plata redistributivă.

Din 2015, plăţile cuplate cu producţia vor fi extinse. „Am pus condiţia ca animalele să aibă valoare genetică şi să aibă un anumit nivel de producţie. Am introdus noi categorii pentru care se pot primi subvenţii. Spre exemplu, am introdus la vegetale următoarele sortimente: fasole boabe pentru procesare, tomate pentru procesare, legume din sere, prune pentru procesare, mere pentru procesare, cartofii timpurii. Iar în cazul animalelor vor mai fi subvenţionate ovinele, caprinele şi taurinele pentru carne, bivoliţa pentru lapte. Acestea vor ajuta la creşterea producţiei“, spune George Turtoi, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

O altă noutate din PNDR 2020 este faptul că selecţia va fi continuă și nu vor mai fi sesiuni lunare. Depunerea va fi continuă, dar la fiecare lună se va trage linie şi vor fi anunţaţi cei selectaţi. Sesiunea se va deschide la începutul anului şi se va închide toamna. Condiţiile nu se vor schimba pe tot parcusul sesiunii. Pentru unele măsuri se va face selecţie lunară, iar pentru alte trimestrială. În ceea ce priveşte finanţarea, pentru fiecare măsură se va aloca suma aferentă respectivului an plus un procentaj din următorul an.