"În cazul unei situații ce priveşte schimbările de pe piata valutară, ca urmare a unei scăderi semnificative a prețurilor la petrol – la 40 de dolari barilul, cu fluctuații între 40 și 45 de dolari – atunci Banca Centrală va opri, probabil, procesul de reducere a ratei, a declarat consilierul economic de la Kremlin, Andrei Belousov într-un interviu pentru Bloomberg.

Deşi pare, declarația lui Belousov nu reprezintă totuşi o surpriză totală.

Deși Banca a redus ratele pentru a cincea oară în acest an la începutul lunii August, reducerea a fost mai mică decât era de aşteptat, în pofida unei ruble slăbite și a prețurilor petrolului  mai mici. În plus, Banca Centrală de la Moscova a eliminat expresia "pregătită pentru a continua reducere", semnalizând astfel o potenţială schimbare de strategie.

Analiştii au sugerat atunci că banca monitorizează îndeaproape mișcările rublei.

"Factorii de decizie nu mai sunt angajaţi în scăderea ratelor dobânzilor în continuare" spunea Liza Ermolenko, analist la Capital Economics, pentru Bloomberg acum câteva săptămâni. "Deciziile viitoare privind rata dobânzii sunt susceptibile de a fi determinate de mişcările monedei."

Asta nu înseamnă, totuşi, că blocarea programul de reducere a ratei ar fi o alegere uşoara pentru Banca Centrală, care dorea să mențină reducerea ratelor din cauza economiei anemice a Rusiei.

"Pe de o parte, recesiunea economie și condițiile de creditare extrem de strânse susțin o reducere a ratei", a declarat Liza Ermolenko pentru Bloomberg. "Dar, pe de altă parte, relaxarea politicii în momentul rubla slăbeşte brusc ar putea-o face să cadă și mai mult, creând riscuri de inflație și instabilitatea financiară."

Rubla a scăzut luni la minimul ultimelor 6 luni față de dolar. Moneda se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 65,7 de ruble pentru un dolar, luând-o în jos după ce fusese la nivelul de 65,9 mai devreme. Până în prezent, rubla a scăzut cu aproximativ 25% de la apogeul înregistrat la mijlocul lunii Mai.

Scăderea rublei urmează recentei scăderi a prețului petrolului. Ţiţeiul Brent, care este folosit ca referinţă  pentru exporturile Rusiei, este tranzacţionat în prezent în jurul valorii de 48.59 dolari barilul, puţin peste minimul anului 2015, de 45.19 dolari barilul.