"Nu există nicio îndoială că atât OPEC, cât şi jucătorii non-OPEC au simțit durerea recentelor prăbuşiri ale preţurilor și acest lucru a determinat o mică dezmorțire în comportamentul lor încăpățânat", a declarat Naeem Aslam, şef de Strategie la AvaTrade.

"Ambele părți au sângerat destul și o încetare a focului ar putea avea loc în formă de reducere a ofertei", a spus Aslam. Cu toate acestea, cei mai mulți analiști ne spun că nu avem motive „să ne ținem respiraţia.”

"Am fost educaţi să fim destul de sceptici în ultimul an cu privire la orice acord care s-ar face între membrii OPEC pentru reducerea cotelor de producție, ca să să nu mai vorbim de orice tip de coordonare mai largă", a declarat Matt Smith, director de cercetare la ClipperData.

Nawal Al-Fazaia, reprezentantul Kuweit-ului la OPEC, a declarat marti că organizaţia este dispusă să coopereze cu ceilalţi actori pentru a stabiliza piața petrolului, dar producătorii care nu sunt membri ai Cartelului ar trebui să arate că sunt serioşi în privinţa cooperării.

Al-Fazaia  a mai spus că pretul petrolului va rămâne scăzut în acest an și se va încadra probabil între 40 și 60 de dolari barilul până în 2020, din cauza oferte excedentare și a încetinirii cererii.

Pe masură ce preţurile petrolului scad, unii membri ai OPEC, inclusiv Nigeria, au solicitat o reuniune de urgență a Organizaţiei, dar Arabia Saudită a spus foarte clar că nu va reduce producția daca nici Rusia nu va face acest lucru. De asemenea, saudiţii luptă puternic pentru pentru cota de piață, în special faţă de producătorilor de șist din SUA.

"Există puține dovezi palpabile" că saudiții vor participa la o decizie de reducere a cotelor de producţie înainte de următoarea reuniune a Cartelului, din Iunie, a declarat James Williams, economist la WTRG Economics.

Având în vedere acest fapt, Williams spune că nu aşteaptă nicio schimbare de politică a OPEC până la începutul lunii Iunie și "există o mare probabilitate să nu procedeze la o tăiere a cotelor nici la acel moment".

Cu toate acestea, atât Arabia Saudită și Rusia au început să dea semne serioase de flambaj sub presiunea constantă a prăbuşirii preţului petrolului.