Departamentul pentru Energie a lansat, luni, o consultare publică referitoare la situaţia preţului gazelor naturale plătite de populaţie. Răspunsurile sunt aşteptate până la 15 septembrie şi, în funcţie de rezultatele consultării publice, instituţia va propune un set de măsuri.

'După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populaţiei. Creşterea preţului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populaţia României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puţin până la 1 iulie 2016. Intenţionez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populaţiei, dar şi cu situaţia din alte state membre ale Uniunii Europene', a spus Răzvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

'Îmi voi folosi toată credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune în România condiţii mai bune pentru populaţie decât cele negociate în 2012. Este absolut nevoie să facem acest lucru pentru că, altfel, preţul gazului produs în România va creşte până la 1 iulie 2016 cu peste 40%', a mai spus Nicolescu.

În documentul lansat în dezbatere publică se precizează că 'din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi şi Industrie (Comisia Europeană) în privinţa dreptului consumatorului casnic de a primi prioritate în aprovizionarea cu gaze naturale produse în România, aplicarea calendarului agreat în anul 2012 este momentan suspendată, creşterea preţului gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici la data de 1 octombrie 2014 fiind astfel anulată'. AGERPRES