”Inspectorii veterinari şi-au extins verificările şi la cele două ferme de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele nepasteurizat unităţii din Curtea de Argeş. Cele 337 de probe prelevate de veterinari nu au vizat doar fabrica din Argeş ci s-au luat probe şi din comerţ şi din gospodăriile populaţiei precum şi din alte zone în care s-au identificat produse agroalimentare. Ieri (luni n.r.) am avut rezultatele la finalizarea testelor pe 194 de eşantioane din care s-a identificat E-coli la brânza proaspătă de vaci şi la carnea de pasăre dintr-o gospodărie din Bacău şi de aceea veterinarii au mers şi la fermele care au furnizat laptele nepasteurizat pentru că nu exclud varianta să fii furnizat şi altor fabrici de brânză. Este posibil şi vom verifica pentru că, potrivit specialiştilor, contaminarea ar fi fost de la lapte, laptele este acuzat ca sursa principală. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător şi este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea”, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul discuţiilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
Şeful MADR a precizat că, în prezent, nu deţine date referitoare la capacitatea celor două ferme din Dolj şi Argeş şi la proprietarul acestora. În ceea ce priveşte informaţia că brânza proaspătă de vaci era vândută ca produs tradiţional, Irimescu a arătat că în cazul acestei fabrici din judeţul Argeş s-a făcut eroare, chiar de către MADR, pentru că i-a oferit şi statut pentru produse tradiţionale, deşi avea deja o linie industrială de producţie.
”Nu vreau acum să aruncăm anatema pe produsele tradiţionale. Consider că a fost o eroare a MADR când s-a acceptat ca în această unitate să existe două lanţuri de producţie. La produsele tradiţionale, laptele poate proveni din orice sursă, pentru că are alt regim, iar pe fluxul de producţie industrială sunt alte cerinţe, însă riscul este mai mare la produsele tradiţionale. Pentru mine este suprinzător cum s-a acceptat să se acorde statutul de producător tradiţional unei fabrici pentru că 'tradiţional' este ceea ce făcea bunica şi atunci avem limitate cantităţile. Am cerut o analiză pentru a vedea în ce bază s-a acordat de către Direcţia Agricolă judeţeană să aibă fabrica din Curtea de Argeş un lanţ tradiţional separat la etaj, iar cel industrial la parter”, a adăugat şeful MADR.
Întrebat dacă unitatea din Curtea de Argeş avea medic veterinar, Irimescu a răspuns: ”În principiu orice unitate trebuie să aibă medic veterinar când produce pentru piaţă”. Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...
-
Industria secretă din timpul regimului comunist. România era ...
-
Râurile din România unde găsești AUR doar plimbându-te pe ...
-
Berlinul critică reuniunea de la Ankara: "Un summit de război"