ANAF a anunțat deja controale masive

ANAF va opera controale în vederea impunerii taxei pe zahărul din dulciuri. Inspectorii ANAF vor solicita rețete de prăjituri în timpul inspecțiilor pentru a aplica o taxă de 19% pe zahărul adăugat.

Concret, inspectorii de la ANAF vor verifica dacă prăjiturile conțin cel puțin 10 grame de zahăr adăugat la fiecare 100 de grame, pentru a aplica o taxă suplimentară.

Specialiștii în economie propun o alternativă în care un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi desemnat pentru a verifica rețetele utilizate în fabricarea prăjiturilor și a torturilor, în vederea determinării precise a cantității de zahăr folosită. Totuși, această soluție este percepută ca fiind complicată din punct de vedere al implementării.

Rețetele să fie trimise la Fisc

În plus, economiștii mai sugerează că o altă opțiune ar fi ca cofetarii să trimită rețetele utilizate lunar la ANAF.

Este de văzut ce procedeu va avea ANAF pentru a măsura zahărul din torturi și din prăjituri, ca să ia bani mai mulți. Legea prin care au fost crescute și introduse noi taxe prevede că prin zahăr adăugat se înțelege

  • zahăr din trestie
  • zahăr brun
  • zaharoză cristalină
  • zahăr invertit
  • dextroză, melasă
  • zaharuri din miere
  • melasă și siropuri
  • cum ar fi sirop de malț
  • sirop de fructe
  • sirop de malț de orez
  • sirop de porumb
  • sirop de porumb bogat în fructoză
  • sirop de arțar
  • sirop de glucoză
  • glucoză-fructoză
  • fructoză
  • zaharoză
  • glucoză, lactoză
  • lactoză hidrolizată
  • galactoză
  • zaharuri în nectaruri
  • cum ar fi nectarul de flori de cocos
  • nectarul de curmale
  • nectarul de agave
  • zaharuri din dulceață
  • adăugate ca ingrediente.

Deci conținutul de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs ia în considerare întreaga definiție de mai sus.

Lista cu produse agricole şi alimentare care au adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  • carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  • fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.