Conform unui comunicat al confederaţiei, remis luni, proiectul 'Vreau să lucrez legal în Europa mea', organizat iniţial de CAPIMED în Sicilia, pentru a lupta împotriva muncii "la negru" şi a sclavagismului modern, a fost extins şi în regiunea italiană Piemonte, unde locuiesc oficial peste 102.000 de români, adică 35,4% din populaţia străină. 

Potrivit sursei citate, fenomenul muncii la negru a căpătat amploare în ţările Uniunii Europene, dar mai ales în Italia, unde locuiesc peste un milion de români, în timp ce în regiunea Piemonte sunt înregistraţi oficial de aproximativ 4-5 ori mai puţini români decât datele reale. Totodată, confederaţia afirmă că 'femeile românce sunt cele mai expuse la fenomen, majoritatea dintre ele lucrând ca îngrijitoare de bătrâni'. 

"După cercetări amănunţite, am hotărât să extindem proiectul în regiunea italiană Piemonte, în special în Torino, pe care am declarat-o regiune vulnerabilă din cauza plângerilor din ce în ce mai dese venite din partea concetăţenilor noştri care locuiesc în acea zonă. Oficial, peste 83.500 de femei locuiesc în Piemonte, însă, în realitate, numărul lor este cel puţin triplu. Există discrepanţe majore între numărul oficial şi cel real, deoarece peste 60% dintre badante lucrează 'la negru', cele mai multe dintre ele, în condiţii inumane", a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii, Carmen Luminiţa Andrei. 

Aceasta apreciază că Ministerul Muncii este dezinteresat faţă de problemele reale ale românilor care locuiesc şi muncesc în Italia. AGERPRES