Unitatea 1 a intrat în oprire planificată în data de 6 mai 2016 în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. 

În perioada opririi planificate s-au efectuat activităţi diverse şi complexe din următoarele categorii: întreţinere preventivă şi corectivă; inspecţii obligatorii; testări obligatorii, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se pot efectua numai cu centrala oprită; implementare de modificări de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente. 

Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare. 

Oprirea planificată a Unităţii 1 CNE Cernavodă din acest an a avut o durată de 51 de zile faţă de durata normală a opririlor planificate, de aproximativ 30 de zile. Durata extinsă a opririi planificate a Unităţii 1 a implicat realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata iniţiala de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiza datelor tehnice. 

Analizele aferente prelungirii opririi planificate 2016 au evidenţiat avantaje de natură economică şi tehnică, materializate prin îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic, ce are drept rezultat creşterea producţiei cu circa 1,5-2% faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. 

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

AGERPRES