'Nu cred că această decizie este benefică tuturor statelor membre OPEC, deoarece unele dintre ele au fost împotriva deciziei. dar, pentru unitatea şi solidaritatea OPEC, am decis să nu protestăm împotriva acestei decizii', a afirmat Bijan Zanganeh.

Joi, după o reuniune tensionată, care a durat peste cinci ore, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a decis să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili/zi.

Ministrul kuweitian al petrolului, Ali Saleh al-Omair, a susţinut, joi, că OPEC va trebui să accepte orice preţ stabilit de piaţă pentru ţiţei, chiar dacă barilul va fi la 60, 80 sau 100 de dolari. Cotaţia barilului de ţiţei se va situa la 65-70 de dolari, a estimat ministrul irakian al Petrolului, Adel Abdel Mehdi.

Un război al preţurilor ar putea face necompetitive unele proiecte de exploatare a şisturilor bituminoase, din cauza costurilor ridicate de producţie şi va atenua presiunile asupra OPEC pe termen lung.

În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%. Vineri, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,43 dolari, ajungând la 70,15 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut, vineri, cu 7,54 dolari, ajungând la 66,15 dolari.

SURSA: Agerpres