„Dincolo, să zicem, de afaceri, care nu sunt de neglijat – adică şi noi avem oameni, avem resurse, în 20 de ani ne-am calificat personalul, am plătit impozite şi taxe şi, dintr-o dată, suntem eliminaţi în mod brutal şi injust de pe această piaţă – cei care vor pierde extraordinar de mult sunt copiii, sunt elevii”, a spus Greşanu, la conferinţa „Manualele alternative – singura cale către educaţia de calitate!”, organizată de Uniunea Editorilor din România, la Romexpo. 

El a pledat pentru o diversitate de manuale şcolare. 

„Dacă nu ai o diversitate de surse de informare, dacă nu le oferi unghiuri diferite de abordare şi de interpretare, te duci, practic, spre acelaşi manual care poate fi făcut prin relaţii clientelare, de casă, cu o echipă aleasă. E atât de desuet să vorbim în anul 2017 despre manualul unic… Este îngrozitor, este incredibil. În ’94 – ’95 a fost un entuziasm general al întregii societăţi că scăpăm de aşa-numitele tare ale comunismului, printre care şi manualul ăsta (unic – n.r.). Şi, după 25 de ani, ne întoarcem la acest manual şi domnul ministru îl prezintă ca fiind o mare realizare şi un beneficiu extraordinar. Se mai laudă că face şi nişte economii. Păi, dacă spune că manualul este bun de interes strategic, acolo trebuie să dai dovadă de mai multă largheţe la pungă”, a argumentat preşedintele UER. 

În opinia lui Greşanu, actualul proiect de lege „este o făcătură, este o bătaie de joc”, „o adevărată jonglerie”. 

„Nu mi-a venit să cred că acesta este proiectul de lege, toţi juriştii care l-au văzut au început să râdă, subliniind că niciun student de anul I nu l-a făcut…, o ciornă cu 12 clauze în care majoritatea sunt minciuni ce pot fi demontate. Aproape fiecare paragraf este o minciună. Ei pornesc de la premisa că trebuie să confişte această piaţă şi vin cu nişte afirmaţii mincinoase. Noi ne aşteptam să fie vreo 20 de pagini, argumentate, cu expunere de motive. E o chestie şcolărească. Este o adevărată jonglerie. Ministrul a început în august cu manualul unic. A sărit societatea civilă, intelectualitatea şi a spus că nu ne întoarcem simbolic la trecut. Nu le-a plăcut ce a spus Mircea Cărtărescu şi atunci s-au reconfigurat: editură unică, dar mai multe manuale, după care au revenit, şi-au dat seama că nu au posibilitatea tehnică să facă mai multe şi au zis manual de bază, care va fi unic. Vă daţi seama ce echilibristică verbală”, a declarat Greşanu. 

El propune schimbarea procedurilor ministerului în ceea ce priveşte achiziţiei de manuale. 

„Chiar Consiliul Concurenţei le-a sugerat câteva chestiuni, să facă o procedură care să nu mai fie supusă Legii achiziţiilor publice, care să scurteze termenul. Altă idee: nu prezinţi in integrum manualul, îl prezinţi cum s-a procedat înainte, iei un interval corespunzător de nouă luni şi sub asumarea responsabilităţii fiecărei edituri nu se va întârzia nicio zi. Trebuie modificată puţin procedura de achiziţie. Din 2013 ei repetă aceleaşi greşeli, vin cu nişte variante cronofage, cu contestaţii care întârzie şi sunt lucruri care scapă de sub control. Ar trebui să-şi revizuiască propriile proceduri, să discute şi cu editorii şi noi cu toţii să ne asumăm responsabilitatea ca piaţa să fie funcţională”, a explicat acesta. 

Preşedintele UER spune că uniunea a făcut „toate demersurile posibile” pentru depăşirea acestei situaţii. „Am sesizat şi Consiliul Concurenţei, şi diverse instituţii de care depind anumite avize, cât şi anumite organisme externe. Federaţia Europeană a Editorilor a trimis scrisori către Preşedinţie, către prim-ministru, prin care atrage atenţia că este deosebit de nocivă această politică şi neeuropeană, nu este în sensul vremurilor pe care le trăim. La Bruxelles, am depus şi la Consiliul Concurenţei European. Aşteptăm să se ia o decizie”, a anunţat el. 

Întrebat dacă UER a fost consultată de ministrul Educaţiei, Cristian Greşeanu a afirmat că el a făcut parte dintr-un grup restrâns de editori, la discuţii Liviu Pop rămânând „impenetrabil la orice fel de argument”. „Personal am fost într-un grup restrâns de editori, am stat de vorbă cu ministrul, a fost impenetrabil la orice fel de argument, ne-a spus că e dorinţa prim-ministrului, a fost singurul argument că ‘domnul prim-ministru agreează această idee'”, a mai spus Cristian Greşanu. 

AGERPRES