După ce timp de trei ani a ocupat primul loc, Apple coboară pe a doua poziţie din cauza unei scăderi de 20% din valoarea brandului, la 148 de miliarde de dolari. Apple rămâne un brand performant de top, dar există o percepţie din ce în ce mai răspândită că nu îşi mai actualizează tehnologia pentru consumatori, susţinută şi de lipsa lansărilor de produse cu adevărat noi. IBM rămâne pe poziţia 3, cu o valoare a brandului de 108 miliarde de dolari, ocupând însă primul loc între brandurile care se adresează afacerilor.

La nivel european, IKEA şi Movistar sunt brandurile cu cea mai bună performanţă în 2014. Retailerul suedez şi-a crescut valoarea cu 61% la 19,4 miliarde de dolari în urma vănzărilor puternice din China, Rusia şi Statele Unite, unde continuă să se extinda. Astfel, IKEA a intrat pentru prima data în top 10 branduri în Europa. În acelaşi timp a câştigat şi 24 de locuri în clasamentul global, ajungând pe poziţia 50.

Movistar, brandul companiei Telefonica a înregistrat o creştere de 56% la 20,8 miliarde de dolari si urcă pe poziţia 46 în clasamentul global ca urmare a investiţiilor în operaţiunile sale din America Latina şi creşterilor impresionante la nivelul încasărilor în Spania.

Gigantul în materie de software pentru companii, SAP, îşi păstrează poziţia numărul 1 în Europa cu o valoare de 36,4 miliarde de dolari şi o creştere de 6%. Deutsche Telekom a crescut cu 20% la 28,8 miliarde de dolari, devansând locul 2 de anul trecut – BMW în creştere cu 7% la 25,7 miliarde de dolari. L’Oréal a urcat doua pozitii până pe locul 5 cu o valoare de 23,4 miliarde de dolari, uşor deasupra brandului Zara care are o valoare de 23,1 miliarde de dolari.

Valoarea totală a brandurilor din top 10 în Europa Continentală a crescut cu 19%, reflectând o revenire a încrederii pe pieţele europene şi o creştere a acestora la nivel global. În pofida creşterii din acest an, brandurile europene au pierdut teren în mod semnificativ in perioada crizei Euro.

“Clasamentul din acest an marchează sfârşitul recesiunii, cu o recuperare a valorii şi o creştere reală pentru brandurile din top 100”, menţioneaza Nick Cooper, managing director la Millward Brown Optimor. El a mai afirmat că “în timp ce Europa Continentală a beneficiat de această recuperare (în special în cazul companiilor cu expunere puternică pe piaţa Statelor Unite), valorile din anul acesta arata cât de dăunatoare a fost criza Euro şi cea bancară pentru regiune. Brandurile europene au mult de lucrat pentru a reveni la performanţa lor din 2008”.