"O parte semnificativă a strategiei noastre o reprezintă instalarea de contoare inteligente. Există o ţintă de 80% impusă de Uniunea Europeană pentru anul 2020 şi vom investi în continuare în această zonă pentru ca acest obiectiv să fie atins", a spus Stassis, în cadrul unei întâlniri cu presa.

El a menționat că Enel are capacitatea de a acoperi în integralitate acest proces până în anul 2023, adică să instaleze contoarele inteligente (așa numite smart-meter), proiect început în 2015. În primul anul, compania a reușit să instaleze aproximativ 30.000 de contoare inteligente, în prezent acest sistem fiind implementat la circa 150.000 de consumatori din cei 2,7 milioane de consumatori.

Potrivit acestuia, procentul de 80% până în 2020 poate fi atins la nivel național. "Ţinta de 80% poate fi atinsă în România", a dat asigurări Stassis."De asemenea, dacă poate fi atinsă ţinta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre ţările care are capacitatea să atingă această ţintă", a adăugat el.

Citiți și: Georgios Stassis, Enel: Vom plăti în acest an cei 401 mil. euro statului român, conform deciziei Curții de Arbitraj

Şeful Enel România a mai spus că toate contoarele inteligente ce vor fi instalate în România sunt făcute în România. "În prezent, cumpărăm contoare inteligente din România şi le instalăm în alte ţări", a precizat el. La nivel global, Enel a instalat deja circa 35 de milioane de contoare inteligente în ţările în care operează.

Contorul inteligent, aşa-numitul smart meter, este un dispozitiv care permite transferul de informaţie în timp real între consumatorul şi distribuitorul de energie.

Citiți și: Enel va investi 330 mil. euro în România până la finele anului viitor

La mijlocul acestei luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin, prin care propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în anul 2020, urmând ca, până în anul 2026, ponderea să ajungă la 100%, potrivit Agerpres. "Planul naţional de implementare a SMI (sisteme de măsurare inteligentă – n. r.) se derulează în două etape, după cum urmează: etapa I a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 – 2020; etapa a II-a a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 – 2026", se arată în proiect.

De asemenea, până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice, se vor instala contoare inteligente pentru cel puţin 30% din numărul total de consumatori. "Pentru elaborarea planurilor de implementare aferente etapei a II-a a planului naţional de implementare a SMI, OD (operatorii de distribuţie – n. r.) proiectează ritmul de implementare, astfel încât, la sfârşitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integraţi în SMI să fie 100% din numărul total de consumatori", mai spun iniţiatorii actului normativ.

ANRE recunoaşte în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice costul investiţiilor, dacă sunt respectate anumite prevederi. Distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanţă AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care a indicat "o valoare a venitului net actualizat pozitivă, conducând la concluzia că implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din reţea şi reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiţii şi considerente".