Rubla rusească s-a depreciat semnificativ şi bursa de la Moscova a avut o evoluţie slabă comparativ cu pieţele bursiere din alte mari state emergente.

Statele Unite au impus luni sancţiuni împotriva a şapte oficiali guvernamentali ruşi şi a 17 companii apropiate de preşedintele Vladimir Putin, pentru a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Sancţiunile constau, între altele, în îngheţarea conturilor din Statele Unite şi interdicţie de călătorie în această ţară pentru persoanele şi entităţile vizate.

Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul trimestru din acest an la cel mai ridicat nivel din 2008, conform datelor publicate în 9 aprilie de Banca Centrală a Rusiei, în condiţiile în care criza din Ucraina accentuează dificultăţile economice ale Rusiei.

În perioada ianuarie-martie 2014, aproximativ 50,6 miliarde de dolari au ieşit din Rusia, fiind cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală. În ultimul trimestru din 2008 ieşirile nete de capital din Rusia au depăşit 130 miliarde de dolari.

Conform datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei, tranzacţiile de swap valutar cu băncile au fost în valoare de 5,2 miliarde de dolari, şi conturile în valută ale instituţiilor de creditare de la Banca Centrală a Rusiei se ridică la opt miliarde de dolari. Dacă ar fi fost incluse şi aceste informaţii, ieşirile nete de capital din Rusia în primul trimestru s-ar fi ridicat la 63,8 miliarde de dolari.

Analiştii susţin că economia rusă ar putea înregistra în 2014 cea mai slabă creştere din ultimul deceniu, deoarece sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii au accelerat ieşirile de capital şi au redus investiţiile.

Ministerul Economiei de la Moscova se aşteaptă la o încetinire a creşterii la 0,5% anul acesta dacă ieşirile nete de capital ar depăşi 100 miliarde de dolari. În 2013, PIB-ul Rusiei a înregistrat un avans de 1,3%.

Deprecierea rublei a avut un efect important asupra ieşirilor de capital, care ar urma să fie peste aşteptări, a declarat recent Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

 

Sursa: Agerpres