'În 2008, UE se concentra pe ţintele pentru anul 2020, care erau de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, creşterea cu 20% a eficienţei energetice şi asigurarea a 20% din consum din surse regenerabile', a spus Constantinescu, la Bucharest Forum.

Potrivit acestuia, deşi nu a trecut mult timp de atunci, peisajul s-a schimbat.

'Pentru a avea securitate energetică, trebuie să realizăm aceste schimbări. Trebuie să ne uităm la anii 2030 şi 2050. În primul rând, am trecut prin criză financiară, apoi am fost martorii revoluţiei gazelor de şist din Statele Unite. În plus, costul regenerabilelor a scăzut. Acum este mai scump să le integrezi în sistem decât să produci energie regenerabilă', a completat oficialul DG Energy.

El a adăugat că UE depinde în acest moment în proporţie de 60% de gazele de import, din care 40% provin din Rusia, iar, în cazul petrolului, dependenţa de importuri ajunge la 80%.

'În acest context, trebuie să vedem cum mergem mai departe. A devenit urgentă asigurarea interconectării în ambele sensuri între ţările europene, precum şi asigurarea capacităţilor de stocare a gazelor. Este modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor', a precizat Constantinescu.

SURSA: Agerpres