Câți bani va primi fiecare român care a contribuit la Pilonul II de pensii private?

Câți bani va primi fiecare român care a contribuit la Pilonul II de pensii private? Oamenii au acumulate în conturile de pensii al Pilonului II o sumă record. Anul trecut, peste 160.000 de pensii private au fost distribuite către cei care au ieșit din câmpul muncii, reprezentând jumătate din totalul plăților efectuate.

Numărul pensionarilor se va înmulți rapid. De aceea, experții recomandă implementarea unei legi care să permită eliberarea fondurilor în tranșe mai mici, astfel încât diferența să poată fi reinvestită de administratori.

Până acum, au fost efectuate 161.372 de plăți de pensii private, totalizând 2,2 miliarde de lei retrase din conturile destinate bătrâneții. În medie, un român care a ieșit recent la pensie a primit circa 20.000 de lei. Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), 46% din plățile efectuate au fost direcționate către persoanele care au ieșit la pensie în mod legal. În 29% din situații, beneficiarii au fost moștenitorii persoanelor decedate. Restul plăților au fost alocate pentru diverse circumstanțe, inclusiv invaliditate.

Pensia privată obligatorie a fost introdusă în sistemul de pensii în anul 2008. Angajații cu vârsta sub 35 de ani au fost înregistrați automat, în timp ce cei cu vârsta între 35 de ani și 45 de ani au avut opțiunea de a se înscrie. Ei au acumulat sume mai mici în conturile lor personale, în special cei cu venituri reduse.

„Cei care ies acum la pensie nu au prins întregul ciclu de muncă profesională. Eu, de exemplu, eram la primul job în 2008, astfel încât suma pe care am acumulat-o în cei peste 15 ani este semnificativ mai mare decât suma cea de 19.000 de lei.

Estimările administratorilor de pensii private arată că la finalul cotizației, adică la ieșirea din activitate, am avea o treime din ultimul salariu sub formă de pensie pilon 2, încă o treime ar veni din pensiile publice, dacă am contribui întreaga viața profesională”, a explicat specialistul în investiții Daniela Maior pentru ProTV.

Daniela Maior
Daniela Maior (SURSA FOTO: LinkedIn)

În următorii trei ani, peste 100.000 de români vor ieși la pensie

În următorii trei ani, se estimează că peste 100.000 de români vor ieși la pensie și își vor solicita fondurile. Totuși, sistemul nostru de plată nu permite reinvestirea banilor până la sfârșitul vieții, așa cum se practică în alte țări europene.

„Nu avem încă o lege de plată a pensiilor private, mă refer la o lege prin care să luăm pensie ca din sistemul public, pe tot restul vieții noastre. În schimb, avem plăți unice sau eșalonate pe maximum 5 ani.

În cazul plății eșalonate, banii nu mai sunt investiți, în timp ce în afară ei sunt investiți și poți face retrageri programate și de asemenea în afară există anuitățile, adică să luăm pensie pe tot parcursul vieții”, a adăugat fondatorul unei platforme de pensii private George Moț.

George Moț
George Moț (SURSA FOTO: LinkedIn)

Contribuția obligatorie pentru Pilonul II a crescut

Din acest an, contribuția obligatorie pentru Pilonul II a crescut la 4,75% din salariul brut. Acest lucru înseamnă că vom avea sume mai mari acumulate în conturile noastre.

În prezent, peste 8 milioane de români au contribuții la Pilonul II, cu o sumă totală acumulată de aproape 130 de miliarde de lei în ianuarie 2024. Ea reprezintă o creștere de 30%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Valoarea medie a unui cont este de 16.000 de lei deoarece jumătate dintre români nu au contribuit lunar. În schimb, cei care au cotizat constant au în medie 33.000 de lei în cont, cu o dublare a sumei în ultimii 4 ani.

Un sfert din aceste fonduri provin din investițiile realizate de administratorii Pilonului II. De exemplu, titluri de stat și acțiuni. Performanța investițională a variat în funcție de evoluția economică, existând perioade de creștere și de scădere. În medie, randamentul anual din 2008 până în prezent a fost de 8%, dublu față de rata inflației.