CITEŞTE ŞI

Timp liber

Băuturi bune pentru digestie

Autor: |

N-are el un gust prea prietenos, dar nici un medicament nu a fost apreciat vreodată pentru asta. Bitterul aduce la un loc zeci de ingrediente cu proprietăţi curative. Iar în ultimii ani este o băutură apreciată mai ales de gurmanzi.

Se spune că strămoşii noştri puteau depista alimentele cu potenţial toxic datorită abilităţii de a simţi gustul amar. Cu timpul au descoperit că nu tot ce-i amar este şi neapărat dăunător şi au început să îmblânzească amarul în folosul lor. Bitterurile sunt tincturi concentrate sau infuzii în care au fost combinate tot felul de condimente precum cardamonul, anasonul sau coaja de portocală uscată ale căror arome se exprimă plenar în combinaţie cu alcoolul şi ierburi precum genţiana, păpădia sau pelinul, cu reale proprietăţi medicinale. Au apărut undeva în secolul 17 şi erau vândute de farmaciştii mai mult sau mai puţin calificaţi ca remedii pentru probleme comune de circulaţie sau digestie.

Această specie de băuturi cuprinde fie lichiorurile digestive care sunt ceva mai fructate şi mai prietenoase la gust şi cele cu gust amar de medicament, în care preponderente sunt ierburile de leac şi pe care le găseşti îndeobşte în fiole mici, mai degrabă în farmacii.

Probabil cel mai cunoscut bitter din lume este Campari. Mulţi îl consideră lichior, însă producătorii săi insistă să-l numească bitter. Iar această precizare ţine probabil de gustul său care este întradevăr amar, datorită chininei şi pelinului pe care le are în compoziţie. Reţeta sa conţine, pe lângă cele două ingrediente, alte 66 de plante diferite, rădăcini, coji, condimente şi scoarţă de copac, puse toate în alcool cu apă la infuzat. Campari se bea indeobşte la aperitiv pentru că plantele amare din compoziţia sa stimulează digestia. Însă italienii au şi alte biteruri pe care le numesc generic amaro şi le beau mai degrabă la sfârşitul mesei pentru proprietăţile lor carminative. Ierburile folosite deseori în combinaţiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorţişoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, gingerul sau rozmarinul. Digestivele tradiţionale pe care le găseşti în Italia sunt fie mai blânde la gust precum Amaro Averna sau Zedda Piras, fie cu gust pronunţat amar cum este Fernet Branca, Cynar sau China.

Bitterurile foarte amare, care au mai mult de 30 de ierburi şi condimente în compoziţia lor sunt folosite adesea în combinaţii cu alte băuturi. De altfel, când au început să fie folosite de către barmani, bitterurile era percepute ca sarea şi piperul pe care le adaugi la sfârşit în mâncare. Scopul lor evident era să condimenteze băutura şi să potenţeze aromele ingredientelor. N-au avut prea mare succes de la început, însă astăzi au devenit un ingredient la modă, sunt o prezenţă constantă în orice bar respectabil, iar mixologii pasionaţi obişnuiesc chiar să şi le producă singuri după reţete perfectate în timp. Pentru cocktailurile făcute cu băuturi spirtoase maturate (whisky sau brandy) sau care conţin vermuturi dulci sunt folosite de obicei bitteruri cu arome complementare, care nu slăbesc buchetul băuturilor de bază. Adăugând câţiva stropi de Angostura sau Underberg într-un Manhattan sau un Old Fashioned nu faci decât să legi aromele la un loc şi să le potenţezi natural.  

Un succes foarte mare are în ultimul deceniu Jagermeister, un bitter cu concentraţie alcoolică mare care se bea foarte rece în shoturi şi care din 2000 încoace se află constant pe lista celor mai bine vândute mărci de spirtoase din Europa. Cu mare priză mai ales la tineri, “Jager” şi-a construit reputaţia de sponsor oficial al marilor festivaluri rock, unde shoturile de biter sunt cel mai rapid mod în care poţi să te binedispui. Însă în acelaşi timp, el este folosit tot mai des în cocktailuri, unde nu mai are doar rolul de condiment, ci a devenit băutură de bază.  

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.