Închiderea sucursalelor bancare reflectă o revoluţie online care transformă viaţa oamenilor, începând de la cumpărarea de vacanţe şi până la împrumutarea de cărţi sau DVD-uri. În plus, închiderea oficiilor bancare este şi o modalitate prin care instituţiile financiare îşi reduc costurile şi îşi consolidează capitalul.

Firma de consultanţă Bain & Company estimează că procesul de "digitalizare" va conduce la închiderea a aproximativ 40% din sucursalele bancare din Europa între 2013 şi 2020. Aceasta înseamnă că în 2020, în UE, vor fi cu 65.000 mai puţine oficii bancare, având în vedere că potrivit datelor Băncii Central Europene la finele lui 2012 erau 218.000 de oficii bancare în UE.

"Acesta este numai începutul procesului de închidere de oficii bancare", a declarat directorul pentru retail banking de la Bain & Company, Dirk Vater. "Am fost consultant bancar timp de peste 20 de ani. Pentru prima dată vedem o serie de modificări dramatice. Industria va fi bulversată", a mai spus Dirk Vater.

Cele mai multe oficii bancare au fost închise în Spania, unde multe bănci încearcă să-şi revină de pe urma crizei pieţei imobiliare şi a crizei datoriilor. Bankia, instituţie formată din fuziunea a şapte bănci regionale spaniole, a închis 37% din reţeaua sa sau 1.100 de oficii bancare în 2013. Alte patru mai bănci spaniole din primele 30 de instituţii europene, Santander, CaixaBank, BBVA şi Banco Popular Espanol, au închis împreună 1.774 de sucursale. Unele din aceste sucursale erau în străinătate, dar majoritatea au fost oficii bancare din Spania.

"Reţelele bancare trebuie să continue să se reducă", a declarat recent directorul general al Bankinter, Maria Dolores
Dancausa. "Nu doresc să fac predicţii, dar cred că ar putea fi vorba de o reducere la jumătate", a mai spus Dancausa.

Un studiu din luna septembrie 2013 realizat de analiştii de la Deutsche Bank arată că Spania avea mai multe oficii bancare pe cap de locuitor decât orice altă piaţă analizată. Italia, Cipru şi Germania au fost şi ele menţionate ca având o reţea bancară 'supra-dimensionată'. Însă băncile din cele trei state au închis sucursalele într-un ritm mai mic decât media de 6% înregistrată în cazul celor 26 de bănci europene. De exemplu, în Germania grupul Commerzbank a redus anul trecut doar 0,43% din reţeaua sa.

Închiderea sucursalelor înseamnă mai puţin personal, reducerea cheltuielilor cu chiriile şi alte costuri şi de asemenea pot genera rapid lichidităţi de pe urma vânzării terenurilor şi clădirilor. Însă nu este vorba de un proces facil. 'Trebuie să ţină cont de costurile legate de personal, în condiţiile în care rata şomajului este un subiect politic sensibil', a declarat directorul de cercetare de la Deutsche Bank, Jason Napier.

De asemenea, directorul de retail bankig de la Boston Consulting Group, Ian Walsh, susţine că viitorul sucursalelor bancare nu înseamnă doar închiderea lor. "Băncile caută mai degrabă modalităţi pentru optimizarea reţelelor lor decât să le elimine", a apreciat Ian Walsh. Potrivit acestuia un număr mic din clienţii unei bănci vor să facă totul online şi majoritatea sunt interesaţi în continuare de sucursale pentru conversaţii faţă în faţă despre produse complexe de genul ipoteci. În plus, deşi recunoaşte eficienţa serviciilor de tip online banking, Walsh avertizează că diminuarea reţelelor poate fi periculoasă deoarece riscă să ducă la scăderea numărului de clienţi.AGERPRES