“În ultimele 12 luni, s-au înregistrat circa 1.175  de notificări de medicamente care nu au mai fost aduse în farmacii, dintre acestea circa 1.085 nu au mai fost distribuite din motive comerciale. Așadar, din numărul total de medicamente care nu au mai fost furnizate pe piață pentru circa 901 au fost identificate alternative, în timp ce pentru restul de 274 nu s-au găsit înlocuitori”, a declarat în cadrul unei dezbateri pe tema medicamentelor, Marius Tănasă, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În urmă cu o lună, un studiu realizat de Cegedim anunța că, în ultimii trei ani, circa 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piața din România. În prezent, circa 858 sunt în pericol de a nu mai fi produse pe piața locală. Doar în 2015, circa 260 de medicamente au dispărut din România.

Citiți mai multe despre acest subiecte aici

Tot în urmă cu o lună, Asociația Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente(ARPIM) avertiza un număr de 123 de medicamente originale ar putea dispărea de pe piaţa din România, în urma implementării noii metodologii de calcul al preţurilor medicamentelor impusă prin Articolul 8. 1 de la data de 1 iulie 2016.

Citiți mai multe despre acest subiect aici.

ARPIM: Doar o nouă metodologie de calcul al prețului la medicamente poate opri dispariția medicamentelor de pe piață

Articolul 8.1 inclus în metodologia actuală de calcul al prețului la medicamente care presupune referențierea prețului medicamentelor originale la medicamentele generice are consecințe negative majore asupra disponibilității medicamentelor pe piața românescă.

Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a declarat astăzi în cadrul unei mese rotunde: ,,Articolul 8.1 ne obligă să coborâm prețul medicamentelor originale la 35% sub minimul european, este o măsură impusă fără o analiză prealabilă de impact care pune multe dintre companiile farmaceutice în situația de a nu mai putea comercializa anumite medicamente pe piața din România. Deja pacienții se confruntă cu dispariția medicamentelor de pe piață, iar menținerea unei astfel de prevederi creşte numărul medicamentelor expuse riscului de a dispărea, încalcă dreptul pacienților de a avea acces la medicamente şi îngrădeşte libertatea economică a companiilor farmaceutice.