Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, avertizează că peste 2.500 de medicamente generice au dispărut complet de pe piața din România. Politica celui mai mic preț pentru țara noastră dar și taxa clawback sunt cauzele dispariției acestor medicamente, consideră Grecu.

„Este deja o realitatea, aceste medicamente nu au dispărut peste noapte, iar cauzele înţelese de toţi sunt două. Unu, politica celui mai mic preţ, pentru că România trebuie să aibă cel mai mic preţ din Uniunea Europeană pe medicamente, fiind o ţară săracă. Al doilea motiv, care se suprapune peste acesta, este acea taxă clawback, taxă pe valoarea compensată a medicamentului.

Să mergem la momentul 2009, când în plină criză statul a spus că nu are bani pentru medicamente. La acel moment, s-a stabilit o sumă fixă care se va aloca pentru medicamente. Să mergem la nivelul 2011, când această sumă a fost 6,6 miliarde lei. Până la finalul anului 2018, această cifră nu s-a modificat în valoare absolută, deşi de atunci am avut inflaţie, creştere economică, creşteri de salarii, nevoia de medicaţii a crescut, astfel încât s-a ajuns la ora aceasta ca un cost al medicamentului compensat să sară de 8 miliarde lei. Există un deficit de peste 2 miliarde de lei pe ultimele 12 luni. Această sumă se plăteşte pe valoarea compensată la preţ de farmacie pentru fiecare pacient”, a spus Adrian Grecu la Antena 3.