„Cred că Marea Britanie a fost întotdeauna și rămâne o țară deschisă, o țară spre lumea întreagă. Imigrația a jucat și joacă un rol în continuare foarte important pentru Marea Britanie. Apreciem rolul făcut de medicii și asistenții medicali din România. Sunt mai mult de 2.500 de medici români care lucrează în Serviciul național de sănătate al Marii Britanii și fac un rol absolut deosebit. Nu este vorba numai de medici. Migranți din România fac un rol foarte important în sectorul construcțiilor, de exemplu, sau în sectorul culegerii de fructe, nu numai în cele mai înalte profesii”, a declarat Brummell, întrebat despre criteriile menținerii în Marea Britanie a forței de muncă din afara acesteia după ieșirea din Uniunea Europeană.

Explicaţii pentru Brexit

Ambasadorul Marii Britanii a apreciat că britanicii au votat în favoarea ieșirii din UE din cauza ratei migrației, care „a fost și rămâne foarte înaltă”, și pentru „a recâștiga puțin” din controlul numărului populației care emigrează aici. Brummell a subliniat și că presiunea pentru serviciile sociale a fost și rămâne foarte mare.

„Eu consider că nu suntem împotriva migrației. Migrația este foarte importantă și trebuie să rămână, inclusiv pentru cei care sunt din România. Dar cei care au votat pentru Brexit au votat pentru a recâștiga mai mult control pentru acest proces (al migrației — n.r.)”, a declarat diplomatul.

Paul Brummell a menționat că votul din 23 iunie 2016 a fost unul democratic și trebuie respectat, însă țara sa va rămâne un prieten al României și al celorlalte state membre UE. „33 de milioane de persoane au votat și majoritatea a votat pentru a ieși din Uniunea Europeană. Noi, fiind o țară democratică, trebuie să respectăm votul, deci sarcina mea este să sprijinim această ieșire. Dar ieșim din Uniunea Europeană, nu ieșim din instituțiile din Uniunea Europeană, nu ieșim din Europa. O să fim un prieten pentru România și alte țări din UE. Un alt aspect foarte important în sarcina mea este de a dezvolta în continuare legături între țările noastre”, a conchis ambasadorul britanic.

Paul Brummell a susținut vineri, la Universitatea 1 Decembrie 191 din Alba Iulia, conferința cu tema „Leadership style of Queen Marie of Romania".

Sursa: Agerpres