Totodată, compania a anunțat că pierderea netă ajustată preliminară pentru anul financiar 2013 este de 78 milioane de lei, faţă de un profit net ajustat de 123 milioane de lei în 2012. "Alro activează pe o piață globală, în care prețul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) și noi nu putem transfera clienților costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă", a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro.

În 2013, rezultatele Companiei au fost influenţate de doi factori majori: costurile uriaşe cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă şi de accentuarea trendului descendent al preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Astfel, anul trecut, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezintă costurile cu certificatele verzi şi taxa de cogenerare. Anul trecut, preţul final pe megawatt-oră plătit de Alro a fost de două ori mai mare decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Pe lângă costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil şi pe piaţa internațională, deoarece preţul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns în cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tonă, cu înregistrarea celui mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tonă în luna decembrie 2013, faţă de o medie de 2.018 USD/ tonă înregistrată în 2012. Având în vedere timpul mare de aşteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producătorii au fost compensaţi parţial, prin creşterea primelor, dar această practică nu va mai fi valabilă odată cu propunea de către LME a noi reguli de depozitare şi livrare ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014.

Ca urmare, Compania a înregistrat un EBIT negativ de 21 milioane de lei, faţă de un EBIT pozitiv de 286 milioane de lei în 2012. Producţia totală de aluminiu primar a Companiei pentru 2013 a fost de 250.000 de tone, în timp ce producţia de aluminiu procesat a atins 71.000 de tone, în creştere cu 6.700 tone faţă de 2012.