Schimbare surpriză la conducerea celei de-a doua bănci britanice. Fostul şef executiv Anthony Jenkins părăseşte şefia executivă a Barclays, cedându-i locul lui preşedintelui John McFarlane, transmite The Telegraph. Ultimul ar urma să "re-energizeze" banca după ce mandatul predecesorului a fost tras în jos de sancţiunile aplicate de reglementatori pentru implicarea instituţiei de credit în manipulaea indicelui ratelor de dobândă Libor. Jenkins a preluat conducerea Barclays în vara anului 2012 într-un moment pe care el însuşi îl recunoaşte în declaraţia sa de despărţire ca fiind dificil pentru Barclays. El este cel care a plătit ce mai mare amendă din istoria bancară a Marii Britanii, în valoare de 284,4 milioane lir4e sterline ca parte a unei înţelegeri mai largi cu supraveghetorul pieţei pentru sancţiuni totalizând 1,5 miliarde lire sterline.

Acţiunile Barclays au crescut pe Bursa de la Londra cu 3% la anunţul schimbării de conducere care poate fi interpretată şi ca o trecere a instituţiei de credit într-o altă etapă în care aruncă balastul păcatelor din trecut.

Pleacă acasă, dar ia pe mai departe bani buni

Jenkins nu va fi însă cel mai nefericit dintre bancheri. Chiar dacă şi dacă va sta acasă câştigurile lui vor fi consistente. Banca s-a angajat să îi plătească până în iulie 2016 salariul său care se ridică la 1,1 milioane lire sterline anual, acţiuni în valoare de 950.000 de lire sterline şi o contribuţie la fndul său de pensii de 363.000 lire sterline. Nu va primi însă bonusul aferent acestei perioade, iar compensaţiile nu se vor prelungi până în anul 2018.

McFarlane, care în calitate de preşedinte câştigă 800.000 de lire sterine anual şi primeşte acţiuni în echivalent de 100.000 de lire sterline, a declarat că nu va fi plătit suplimentar pentru funcţia sa executivă asumată în aceste zile. El va trebui să îi găsească lui Jenkins un succesor. "Nu suntem într-o grabă masivă; important este să ajunge la cea mai bună persoană disponibilă pentru noi", a declarat acesta în comunicatul oficial al băncii.