'Dacă avem vreun motiv real de îngrijorare ţine de ce construieşte statul ca infrastructură IT pentru tot ce înseamnă guvernare electronică. Această problemă nu se va rezolva pentru că fiecare minister sau instituţie va face ceea ce a ştiut să facă şi până acum. Interfaţa între cetăţean sau firmă şi stat există şi se numeşte formular. Sigur, lăsând la o parte faptul că nimeni nu ţine evidenţa tuturor formularelor din România, ceea ce este greşit pentru că ele sunt necorelate. În România, nu există nicăieri o specificaţie care să coreleze formularele între ele, pentru că fiecare minister e un mic imperiu şi sunt multe la mijloc. Eu am renunţat să mă bat cu imperiile astea şi de aceea mă ocup numai de zona industriei private. O legislaţie specifică se poate face, dar o faci degeaba. După 16 ani de Parlament, am ajuns la concluzia că orice încerci să faci în zona statului este degeaba. Asta e realitatea', a afirmat Pambuccian.

Deputatul a adăugat că, în România, trebuie să fie sistematizate toate formularele existente şi stabiliţi deţinătorii unici ai bazelor de date.

'Ce ar trebui să se întâmple este simplu: ar trebui luate toate formularele astea care sunt interfaţa între firme, indivizi şi stat, foarte bine sistematizate. Trebuie stabilit care sunt owner-ii unici de date, după care fiecare dintre formulare să aibă în spate un flux. Ce spun eu e simplu şi costă puţin, din nefericire. În România, adresa noastră este în 100 de locuri. Dacă te muţi, trebuie fie să-ţi schimbi adresa în 100 de locuri, fie să laşi lucrurile la voia întâmplării. Germania a început rezolvarea acestui lucru acum 20 de ani. Noi suntem ca în Dumas… după 20 de ani…', a menţionat Varujan Pambuccian.