Zile libere 2023. Minivacanță înainte de Crăciun

Zile libere 2023. În acest an, angajații bugetari vor avea parte de o minivacanță înainte de a începe sărbătorile de iarnă.

Cei care au mereu weekend-ul liber vor avea parte de o minivacanță de patru zile. Joi, 30 noiembrie 2023, și vineri, 1 Decembrie 2023, sunt declarate zile libere. Pe scurt, minivacanța ar începe joi și s-ar sfârși luni, în cazul celor care au mereu weeekend-ul liber.

Vă amintim că pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei, iar pe 1 Decembrie, poporul român sărbătorește Ziua Națională. Potrivit Codului Muncii, ambele zile sunt considerate sărbători legale.

Sfântul Apostol Andrei este cel care a adus credința adevărată pe teritoriul românesc. El și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii unui pescar sărac din Galileea. Au trăit din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul vestind venirea lui Mesia (Iisus Hristos).

A fost martor la Botezul Lui Iisus Hristos în apa Iordanului. În acea zi, el l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii.”

„Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”, povestește Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Când începe postul Crăciunului?

În acest an, lăsarea secului postului Crăciunului pică pe data de 14 noiembrie, marți. În acea zi, va fi sărbătorit Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli. Va fi ultima zi în care oamenii vor putea mânca „dulce”. Postul Crăciunului va începe, propriu zis, pe data de 15 noiembrie. Va dura până pe 24 decembrie, duminică.

Postul Crăciunului durează 40 de zile calendaristice. În această perioadă, creștinii ortodocși NU au voie să consume alcool, tutun, carne, grăsimi animale, ouă, lapte și tot ce este făcut din lapte (cașcaval, unt, brânză, iaurt, smântână etc.) și nici să întrețină relații sexuale. În plus, nu au voie să se comporte urât cu oamenii din jurul lor sau să păcătuiască.

Ar trebui să fie atenți pe legătura lor cu Dumnezeu și să se străduiască să fie mai buni la suflet pe zi ce trece. Să ierte, să își ceară iertare, să nu țină aminte răul pe care alții l-au făcut lor, să îi ajute pe cei din jurul lor și să fie smeriți (modești).

Din totalul de 40 de zile de post, creștinii ortodocși pot mânca pește și alte preparate din carne de pește timp de 17 zile. Fiecare zi cu dezlegare la pește este notată în calendarul ortodox.