În timp ce infectările cu Covid-19 nu dau semne de încetinire, cercetătorii din toată lumea scot pe bandă rulantă studii despre virusul care a îngenunchiat o planetă.

O nouă analiză a dezvăluit că, până în octombrie 2020, au fost publicate la nivel global peste 87.000 de lucrări științifice despre noul coronavirus, scrie NationalInterest.

„Este un număr uimitor de studii, poate fără precedent în istoria științei”, spune Caroline Wagner, profesor asociat la Colegiul de Afaceri Publice John Glenn de la Universitatea de Stat din Ohio.

„Aproape toată comunitatea științifică din întreaga lume și-a îndreptat atenția asupra acestei singure probleme”.

Analiza lui Wagner a fost publicată în revista Scientometrics, alături de profesorii Xiaojing Cai de la Universitatea Zhejiang din China și Caroline Fry de la Universitatea din Hawai’i.

Echipa a căutat articole legate de coronavirus în mai multe baze de date științifice și a descoperit că nu mai puțin de 5.000 de studii despre covid-19 au fost publicate între ianuarie și aprilie 2020. Cifra a ajuns la peste 44.000 de mii până la jumătatea lui iulie și la 87.000 până la începutul lunii octombrie.

Acest nou studiu e o actualizare a altuia, publicat vara trecută, în PLOS ONE, care arată că SUA și China conduc în topul cercetărilor legate de coronavirus. Din cîte se pare, contribuțiile Chinei au scăzut semnificativ după ce rata de infectare din țară a început să scadă.

Aceeași situație privind cercetările experților s-au înregistrat în alte țări în care nivelurile de infectare au devenit mai ușor de controlat.

„La începutul pandemiei, guvernele au bomnardat oamenii de știință cu finanțări pentru cercetările COVID, încercând să arate, probabil, că le pasă. Dar când amenințarea a scăzut, s-au redus și finanțările”, explică Wagner.