Marşul are loc cu două zile înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independenţa Cataloniei de Spania.

Convocaţi de organizaţia Societatea Civilă Catalană sub sloganul ‘Gata! Haideţi să redevenim raţionali!’, participanţii au parcurs centrul capitalei catalane având asupra lor steaguri ale Spaniei, Cataloniei şi ale Uniunii Europene şi strigând lozinci precum ‘Trăiască Spania şi trăiască Catalonia!’

La manifestaţii au venit reprezentanţi ai mai multor partide, între ei preşedintele filialei locale a Partidului Popular (PP, conservator, de guvernământ), Xavier García Albiol, care l-a avertizat pe şeful executivului catalan Carles Puigdemont că ‘nu va avea câştig de cauză’. La rândul său, ministrul sănătăţii, catalana Dolors Montserrat, a dat asigurări că guvernul premierului Mariano Rajoy ‘nu va abandona’ şi ‘nu va lăsa singur’ niciun catalan.

Mitinguri în favoarea unităţii Spaniei au avut loc şi la Paris, Londra şi Bruxelles. O sută de persoane s-au adunat în faţa Institutului Cervantes din Paris pentru a le transmite conaţionalilor lor din Spania că nu sunt singuri şi că vocea lor se aude şi în străinătate. La miting a participat şi noul ambasador al Spaniei la Paris, Fernando Carderera. 

‘Societatea catalană este o societate pluralistă şi catalan nu poate fi confundat cu separatist’, a declarat Carderera pentru EFE, adăugând că ceea ce se întâmplă în Catalonia ‘este o lovitură de stat cu încetinitorul’, ‘absolut intolerabilă în orice stat de drept, în orice ţară democratică’. Mitingul a fost organizat pe Facebook de doi spanioli care trăiesc la Paris, fără implicarea vreunui partid politic, notează EFE.

Sute de persoane s-au strâns şi în faţa sediului Parlamentului European (PE) din Bruxelles, convocaţi de Societatea Civilă Catalană. La miting au participat reprezentanţi europeni ai PP şi ai PSOE (de stânga, de opoziţie) şi membri afiliaţi ai partidului Ciudadanos (centru liberal).

La manifestaţie, care a avut loc în faţa sediului PE, în piaţa Luxemburg, au participat secretarul general al Partidului Popular European (PPE), Antonio López-Istúriz, eurodeputata socialistă Eider Gardiazábal şi ambasadorul spaniol la UE, Juan Pablo García-Berdoy.

 

López-Istúriz a declarat pentru EFE că, ‘în faţa sfidării lui Carles Puigdemont’, mitingul este ‘un apel la încetarea oricărei decizii în favoarea acestei ilegalităţi’ (o eventuală declaraţie de independenţă – n.r.). ‘Spania nu este, aşa cum ar vrea s-o prezinte unii, o ţară bananieră care are nevoie de Căşti Albastre (…)’, a spus eurodeputatul spaniol, care a pledat pentru dialog, dar fără mediere, deoarece ‘Spania este o ţară democratică exemplară în cadrul UE’.

La rândul ei, socialista bască Eider Gardiazábal a insistat – în declaraţii pentru EFE – pe nevoia ‘apărării cuvântului, al dialogului, al negocierii şi al unui acord’. ‘Pe fondul imobilismului de ani de zile al guvernului PP şi al nebuniei secesioniste promovate de Govern (guvernul catalan – n.r.) cred că există un punct intermediar’, a spus ea, care a deplâns escaladarea tensiunilor.

Organizatorii au citit un manifest în spaniolă, catalană, franceză şi engleză, în care au subliniat că ‘politicienii nu pot ignora că o parte esenţială a societăţii catalane sunt catalanii care nu sunt naţionalişti’.

Circa 400 de oameni s-au strâns duminică la Picadilly Circus din Londra pentru a pleda pentru ‘raţiune’ şi pentru unitatea Spaniei, pe fondul ‘situaţiei dificile’ pe care o traversează Catalonia. Sub sloganul ‘Pentru o Catalonie unită în interiorul Spaniei’, Societatea Civilă Catalană din Marea Britanie a convocat această manifestaţie în plin centrul capitalei britanice.

Participanţii au înconjurat o statuie din centrul Picadilly Circus cu o ‘senyera’ uriaşă, steagul catalan, în timp ce s-a cântat ‘Mediterráneo’, al artistului Joan Manuel Serrat, şi ‘Macarena’. AGERPRES