Numai în câteva ore de ninsoare continuă, zăpada depusă a atins jumătate de metru în Serbia, Croaţia şi ţările vecine din Balcani. Echipele de salvare au fost nevoite să intervină cu tancurile pentru a deszăpezi autocare blocate pe şosele şi pentru a scoate camioanele care au derapat în şanţurile de la marginea drumurilor. Mai mult de 200 de zboruri au fost anulate în Germania.

În Serbia, medici de la ambulanţă au asistat o naştere direct într-un camion cu prelată, blocat pe o şosea din Voivodina. Fetiţa nou-născută a fost numită de mama sa Snejana, în traducere ‘Zăpadă’, în amintirea circumstanţelor în care a apărut pe lume.

Echipele de salvare au recuperat circa 661 de persoane, printre care cel puţin 30 de copii, din mijloacele de transport blocate pe şoselele din Serbia din cauza zăpezilor, a anunţat ministrul pentru situaţii de urgenţă Predrag Maric.

Pentru a evita ambuteiajele, autorităţile sârbe au decis să închidă intrarea în ţară pentru camioanele grele. Ca urmare, numai la graniţa cu Bulgaria şirul de camioane se întinde o distanţă de 11 kilometri.

În Croaţia a fost închis sâmbătă pentru câteva aeroportul din Zagreb, iar multe drumuri naţionale rămân şi luni închise. Autorităţile croate spun că este cea mai puternică ninsoare din ultimii 57 de ani.

Viscolul a afectat Slovenia şi Bosnia, iar duminică ninsorile abundente s-au abătut şi asupra României, chiar în ziua alegerilor parlamentare. Militarii români au fost scoşi în stradă pentru a ajuta la deszăpezirea drumurilor, pentru ca oamenii să se poată deplasa la secţiile de votare.

Perturbări grave în traficul aerian s-au înregistrat pe aeroportul din Frankfurt. Mai mult de un sfert din zborurile planificate – 377 din 1210 – au fost anulate în acest al treilea aeroport ca mărime din Europa din cauza ninsorii. În special, au afectate cursele Lufthansa. Angajaţii aeroportului nu au reuşit să cureţe pista de zăpada viscolită. Au fost afectat mai ales cursele interne, dar au fost anulate şi zborurile spre New York, Newark şi Washington.

Temperaturile au scăzut în Germania până la minus 20 de grade în decursul ultimelor nopţi. Meteorologii prognozează că în următoarele 24 de ore stratul de zăpadă să crească cu încă 20 centimetri.

Dintre ţările europene, numărul cel mai mare de victime în urma intemperiilor din ultimele zile se înregistrează în Elveţia, unde 11 persoane s-au trezit acoperite de o avalanşă. Alţi doi turişti au fost răniţi. În Cehia, unde în ultimele nopţi s-au înregistrat minus 27 de grade Celsius, şapte persoane au decedat din cauza hipotermiei; alţi doi au murit din aceeaşi cauză în Serbia şi încă patru în Croaţia.
Sursa: Agerpres