Retailerul american Wal-Mart se confrunta cu o crestere puternica a furturilor in magazinele sale, anul acesta valoarea acestora fiind estimata sa atinga 3 miliarde de dolari, infomeaza Associated Press. Anul trecut, retailerii din Statele Unite au suferit pierderi cumulate de 40 de miliarde de dolari din cauza furturilor.

Potrivit unui raport al Federatiei Nationale de Retail, 47% din totalul pierderilor s-a datorat furturilor savarsite de angajati, 32% datorita hotilor din magazine, 14% datorita erorilor administrative si 4% datorita fraudei efectuata de furnizori. Un procent de 3% nu a fost atribuit unei cauze exacte.

Analistii considera ca acest lucru s-ar putea datora unei decizii a retailerului american din 2006, prin care Wal-Mart a incetat sa mai intenteze procese autorilor de furturi mici, concentrandu-se pe cercurile organizate. Astfel, nu mai erau trimise in judecata persoanele prinse prima oara, daca nu avea intre 18 si 65 de ani si nu furasera marfa in valoare de mai mult de 25 de dolari. Fosti angajati au declarat ca numarul personalului a fost redus inclusiv in departamentul de securitate, furturile efectuandu-se mai usor.

Totodata, retailerul american este posibil sa fi incercat sa evite procese din cauza modului de actiune al personalului sau de securitate, anul trecut Wal-Mart fiind nevoita sa plateasca despagubiri de 750.000 de dolari familiei unei persoane care a murit sufocata in parcarea unui magazin din Texax in urma interventiei echipei sale de securitate.

Sursa: AP 14 Iunie 2007

Te-ar putea interesa și: