ANM avertizează! S-a emis cod galben de caniculă! Ce zone sunt vizate

Începând de luni, valul de căldură începe să se intensifice, meteorologii anunțând că temperaturile pot ajunge și până la 38 de grade Celsius. Meteorologul Mihai Huștiu anunță că valul de căldură se extinde în toate regiunile, subliniind că disconfortul termic va atinge pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor.

„Astazi, valul de caldura se intensifica si se extinde in toate regiunile. Temperaturile vor urca la 38-39 de grade in Banat, sudul Crisanei si vestul Olteniei, in restul regiunilor vor fi maxime de 34-36 de grade. Disconfortul termic va atinge pragul critic de 80 de unitati in aproape toate regiunile.”, spune meteorologul.

De miercuri, spune meteorologul, valul de căldură va persista în regiunile sudice, centrale și estice. În ceea ce privește zonele de vest și nord-vest, acestea vor avea parte de o vreme rece cu vijelii puternice, intensificări ale vântului, averse locale și descărcări electrice.

”Maine, valul de caldura va persista in regiunile sudice, centrale si estice, in vest si NV vom vorbi de patrunderea unui front atmosferic rece, care va determina racirea vremii – vijelii puternice, intensificari ale vantului, averse locale si descarcari electrice. Aceste manifestari ar putea fi severe in anumite regiuni.”, adaugă meteorologul.

În ceea ce privește săptămâna viitoare, meteorologul Mihai Huștiu spune că regimul termic va fi plăcut în mare parte în țară. Temperatura maximă va fi de 38 grade Celsius.

”La mijlicul saptamanii, vom vorbi despre un reg termic placut in cea mai mare parte din tara, cu temperaturi de 33 de grade cel mult”, a declarat, intr-o interventie la Realitatea PLUS, meteorologul Mihai Huștiu.

Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Avertizarea este valabilă în de pe 16 august până pe 17 august.

Luni, o bună bucată din țară se va afla sub un val de căldură. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va  depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade. Marți, căldura va persista  în regiunile sudice, centrale și estice.