Volumul tranzacţiilor imobiliare din România, care însumează deal-urile cu proprietăţi comerciale (birouri, retail şi logistică), s-a diminiat cu o treime în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, când au fost înregistrate tranzacţii instituţionale în valoare cumulată de 13,3 mil. euro, potrivit celui mai recent raport de piaţă elaborat de DTZ Echinox.

Activitatea pe piaţa tranzacţiilor a îngheţat practic în prima jumătate a anului 2009, atingând un volum de 26 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 97% faţă de anul trecut.

Făcând referire la perioada T1 – T3 2009, Capitala a atras 62% din totalul volumului de investiţii, fiind în acelaşi timp şi locul unde s-a încheiat cea mai mare tranzacţie. Este vorba despre preluarea în leasing a Hotelului Hello de către Immorent, tranzacţie care a adus proprietarului, Radu Enache, circa 9 mil. euro, jumătate din suma la care a fost evaluat hotelul de două stele la începutul anului.

Al patrulea trimestru al anului în curs a adus cea mai importantă tranzacţie încheiată din august 2008 şi până în prezent. Fondul de investiţii sud-african, New Europe Property Investments (NEPI) a achiziţionat de la Belrom, European Retail Park din Brăila, investiţie în valoare de 63 de milioane euro.Tranzacţia are o componentă lichidă şi una bazată pe acţiuni noi, emise de NEPI şi permite achiziţia altor două parcuri de retail ale Belrom din Bacău şi Focşani.

„Scăderea preţului proprietăţilor, coroborată cu previziunile economice pesimiste au fost principalele provocări pentru proprietari; procesul de achiziţie s-a îngreunat pe fondul creşterii riscului pe piaţa investiţiilor. În consecinţă, potenţialii cumpărători au devenit mult mai selectivi“, susţin autorii raportului.

Randamente comparabile cu 2005

Valorile  actuale ale randamentului de profit sunt comparabile cu cele de la nivelul anului 2005. De la sfârşitul anului 2008 am fost martorii creşterii yield-ului, adăugându-se cu până la 250 de puncte procentuale în cazul retailului şi cu până la 300 de puncte procentuale pentru birouri şi industrial.

Semne de revigorare sunt vizibile în Europa, unde investiţiile au crescut cu 30% în T3. Marea Britanie a înregistrat rezultate pozitive, urmată de Germania, Franţa, Spania şi Suedia. Se estimează că revenirea se va produce şi în România începând cu a  doua jumătate a anului 2010.

„Dacă evoluţia PIB-ului urmează traseul anticipat de stabilizare  din T4 2009, vom avea uşoare creşteri pentru anul următor, ceea ce va consolida încrederea investitorilor şi a instituţiilor financiare“, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte tranzacţiile, DTZ este de parere că activitatea din T1 şi T2 2010 va fi similară celei din anul în curs. Vom asista la o revenire a valorilor pieţei care vor pune presiune pe variaţiile yield-ului astfel încât randamentul pentru proprietăţile de tip „prime“ se va comprima până la finalul 2010 faţă de valoarea anticipată pentru primul trimestru din 2010.
0-43237-grafic.jpg