„Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 – 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta”, a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

Doar trei tranzacţii au fost realizate în România în intervalul ianuarie – iunie 2013. Pe piaţa de birouri, clădirea de clasa A Lakeview, din nordul Capitalei, cu o suprafaţă de 24.000 mp, a  fost achiziţionată de NEPI de la omul de afaceri Dinu Patriciu. Celelalte două tranzacţii au fost înregistrate pe piaţa de centre comerciale: Mitiska Ventures – InterCora, constând în opt parcuri mici de retail operaţionale cu o suprafaţă cumulată de 32.000 mp, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, şi centrul comercial Galleria Suceava, dezvoltat de GTC, în suprafaţă de 10.800 mp.
„Cele mai tranzacţionate proprietăţi în perioada S1 2010 – S1 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins”, a adăugat Răzvan Iorgu.
România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), alături de Bulgaria, în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare, având randamente cu un punct procentual mai mari decât Ungaria sau Slovacia. Astfel, în primele şase luni ale anului, randamentul pentru centrele comerciale din România a scăzut la 8,5% de la 8,75%, în urma creşterii interesului din partea investitorilor, randamentul pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzacţiilor, iar randamentul pentru birouri a rămas stabil la 8,25%.

Volumul investiţional din ECE a ajuns la 4,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2013, ceea ce reprezintă o creştere de 61% faţă de valoarea înregistrată în primele şase luni din 2012.
 
Cererea pentru terenuri cu autorizaţie de construcţie, pe care se pot dezvolta clădiri de birouri sau centre comerciale, rămâne puternică, însă numărul terenurilor disponibile de acest tip este limitat, întrucât o mare parte a fost deja tranzacţionată. Există interes din partea investitorilor care realizează că este un moment propice pentru a achiziţiona terenuri bine amplasate, la preţuri scăzute.

„Valoarea terenurilor amplasate în afara Capitalei va continua să scadă, din moment ce vânzătorii concurează cu proprietăţi distressed disponibile în piaţă”, a explicat Răzvan Iorgu.