Volumul lucrărilor de construcţii s-a redus în primele două luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, cu 19,5% ca serie brută şi cu 18,3% ca serie ajustată, înregistrându-se scăderi la lucrările de reparaţii capitale (37,8%) şi de construcţii noi (32,5%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În acelaşi timp, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul a crescut în intervalul ianuarie-februarie cu 55,8%. Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a coborât cu 53,1% la clădirile rezidenţiale şi cu 32,7% la clădirile nerezidenţiale, în timp ce la construcţiile inginereşti a crescut cu 13,5%.

În primele două luni din 2010, faţă de acelaşi interval din anul precedent, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a coborât cu 18,3%. La lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o scădere cu 34,6%, la lucrările de construcţii noi cu 33,1%, în timp ce la cele de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat o creştere cu 53,4%.

Pe tipuri de construcţii, în intervalul menţionat au fost scăderi la clădirile rezidenţiale (51,0%) şi la clădirile nerezidenţiale (31,3%), iar construcţiile inginereşti s-a înregistrat o creştere cu 13,5%.

Volum în scădere cu 27,1% faţă de februarie 2009

Faţă de a doua lună a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în februarie cu 27,1%, ca serie brută.

Pe elemente de structură, la lucrările de reparaţii capitale scăderea a fost de 44,7%), iar lucrări de construcţii noi, de 37,4%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 33,5%.

În acelaşi timp, pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 60,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 36,8%. La construcţiile inginereşti s-a înregistrat o creştere cu 7%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie, faţă de aceeaşi lună din 2009, a scăzut cu 23,6%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (39,7%) şi la lucrările de construcţii noi (35,2%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au urcat cu 32,5%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale, cu 58% şi la clădirile nerezidenţiale cu 33,9%. La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,7%.

Scădere de 3,4% faţă de ianuarie 2010

Comparativ cu prima lună a anului, în februarie volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a scăzut cu 3,4%, scădere evidenţiată pe toate elementele de structură.

Astfel, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au fost mai mici cu 8,6%, cele de reparaţii capitale cu 1,2%, iar lucrările de construcţii noi au coborât cu 1,1%.

Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 8,8%, respectiv cu 7,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 11,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie, a înregistrat o scădere cu 13,8%.

Pe elemente de structură, volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a scăzut cu 17,9%, al lucrărilor de reparaţii capitale cu 14,8%, iar al celor de construcţii noi cu 12,5%. Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii s-a micşorat cu 28,7% la clădirile rezidenţiale, cu 13% la construcţiile inginereşti şi cu 9,7% la clădirile nerezidenţiale.

SURSA: Mediafax