Vodafone va ridica viteza 4G de la 100 Mbps, până la 150 Mbps, la nivel naţional, dezvoltare posibilă odată cu utilizarea licenţelor în noul spectru radio. Următorul prag de viteză, de 300 Mbps, este deja testat în reţeaua Vodafone şi va fi disponibil clienţilor în cursul anului.

În noul an fiscal (aprilie 2014 – martie 2015), Vodafone va creşte numărul de site-uri 4G, cu scopul de a acoperi 70% din populaţia urbană, până în martie 2015. De asemenea, până în martie 2016, 100% din populaţia urbană va avea acces la acoperirea reţelei 4G.

“Din august 2013, am înregistrat o creştere puternică a traficului 4G în reţeaua noastră. De asemenea, numărul terminalelor compatibile 4G şi numărul clienţilor care utilizează simultan reţeaua 4G au crescut semnificativ, în ultimele şase luni. Modelul nostru de business se bazează pe investiţii accelerate, în zonele care înregistrează creştere. Din acest motiv, am decis să ne îndreptăm către următorul nivel al dezvoltărilor 4G, în ce priveşte viteza şi acoperirea reţelei. Am început deja să testăm viteza de 300 Mbps în reţeaua noastră, iar aceasta va fi disponibilă clienţilor nostri în cursul anului”, a declarat Giovanni Chiarelli, Interim CEO Vodafone România şi CTO Vodafone România.

La începutul acestui an, Vodafone România a anunţat investiţii suplimentare de 55 de milioane de euro în reţea şi în magazine, pentru următorii doi ani, alocate prin programul global “Spring”, care accelerează investiţiile tehnologice pentru operaţiunile Vodafone.  

Vodafone România a lansat astăzi şi M-Pesa, primul serviciu dezvoltat de un operator telecom de pe piaţa românească prin care clienţii pot trimite şi primi bani sau face plăţi cu ajutorul telefonului mobil, fără a avea nevoie de un cont bancar. M-Pesa este disponibil, pentru prima dată în Europa, în reţeaua 4G a Vodafone România, precum şi pe 3G şi 2G, pentru orice client Vodafone, abonat sau utilizator de cartelă, indiferent de tipul de telefon folosit.

“Cu o rata de adopţie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plăţi, mai ales pentru românii care nu au încă un cont bancar – care reprezintă circa 40% din populaţia ţării. Serviciul este, de asemenea, conceput şi pentru clienţii noştri ce deţin un cont bancar şi caută confortul şi uşurinţa de utilizare oferite de telefonul mobil”, a declarat Andrea Rossini, Chief Commercial Officer, Consumer Business Unit, Vodafone România.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot să faca urmatoarele operaţiuni, prin intermediul telefonului mobil: să trimită şi să primească bani, sa alimenteze cartela Vodafone, să plătească facturile, să cumpere bunuri şi servicii din magazinele partenere M-Pesa. Serviciul poate fi activat de către orice client Vodafone cu vârsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa.

Cum se foloseşte M-Pesa?

Pentru a beneficia de noul serviciu, clienţii trebuie să îşi deschidă un cont M-Pesa, într-un magazin afiliat, semnalizat ca atare, cu un act de identitate. Pentru a putea folosi serviciul, clienţii trebuie mai întâi să apeleze *789#.

Odată ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot sa depună numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operaţiune care este confirmată imediat printr-un SMS. După depunerea banilor în contul M-Pesa, clientul poate să faca toate operaţiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Şi pentru a retrage o sumă primită, clienţii trebuie să meargă la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

Cu M-Pesa, clienţii au control complet asupra contului lor, iar fiecare operaţiune este confirmată printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanţa contului este în permanenţă disponibilă, în timp real, şi un call-center deschis 24/7 stă la dispoziţia utilizatorilor noştri, în caz de urgenţă, la numărul *789.

M-Pesa se activează gratuit şi nu are costuri lunare asociate. Singurele operaţiuni tarifate sunt depunerile şi retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, în funcţie de sumă.

Astfel, clienţii plătesc între 1 şi 3 lei, în funcţie de sumă, pentru trimiterea de bani instant către alt utilizator înregistrat M-Pesa. La retrageri, clienţii plătesc o taxă fixa per tranzacţie, între 2.5 şi 30 de lei, în funcţie de sumă. Toate costurile sunt afişate în meniul serviciului M-Pesa şi pot fi consultate oricând de către utilizatori.  Detalii despre tarife sunt disponibile la www.m-pesa.ro.

În acest moment, serviciul M-Pesa poate fi activat în aproximativ 300 de magazine Vodafone şi ale partenerilor săi, precum şi în retelele PayZone, RoBest, şi Agroland, în care serviciul se afla in proces de implementare graduală. În următorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine. Lista completă a locaţiilor M-Pesa este disponibilă şi actualizată săptămânal la www.m-pesa.ro, precum şi la *789.

M-Pesa în lume

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de Vodafone Group şi lansat în anul 2007. La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi şi circa 165.000 de agenţi autorizaţi, la nivel mondial. Serviciul are o creştere semnificativă a adopţiei, clienţii activi tranzacţionând peste 900.000.000 euro pe lună. România este prima ţară europeană în care serviciul M-Pesa a fost lansat şi cea de-a 10-a la nivel mondial.