Mesaj important din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru toţi ruşii.

Putin, îndemn oficial pentru populaţia rusă să meargă la vaccinare

La mai puţin de o săptămână dupa ce s-a vaccinat într-un cadru privat, fără prezenţa jurnaliştilor, preşedintele Putin i-a îndemnat, duminică, pe ruşi să se vaccineze împotriva COVID-19, un gest „necesar”, scrie agenţia AFP.

Campania de vaccinare din Rusia avansează într-un ritm lent, la aproape patru luni de la punerea în circulaţie a vaccinului Sputnik V. Până acum, numai 4 milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu ambele doze, iar alte 2 milioane cu prima doză, echivalentul a doar 4% din populaţia Rusiei, cu mult mai puţin în comparaţie cu ratele realizate de alte ţări precum Statele Unite sau Marea Britanie.

„Dacă o persoană vrea să se simtă în siguranţă, să nu se îmbolnăvească sau să nu rămână cu sechele după îmbolnăvire, atunci este de preferat să se vaccineze, bineînţeles”, a declarat Vladimir Putin, cu prilejul unui interviu difuzat de televiziunea publică, precizând că demersul este „necesar”.

Liderul de la Kremlin s-a vaccinat în spatele uşilor închise şi nu se ştie cu ce vaccin

Putin, în vârstă de 68 de ani, s-a vaccinat marţi împotriva COVID-19 în cadru privat. Explicând duminică motivele pentru care a ales să procedeze astfel, liderul rus a spus că nu voia să „se prostească” în faţa camerelor de filmat.

Liderul de la Kremlin nu a dorit să dezvăluie cu care dintre cele trei vaccinuri produse în Rusia a fost imunizat, lăudându-le eficacitatea care, din punctul său de vedere, este echivalentă, scrie Agerpres.

În ciuda succesului vaccinului Sputnik V, omologat în 56 de ţări, campania de vaccinare înaintează anevoios în Rusia, îngreunată de neîncrederea unui segment din populaţie.

Ruşii cred în teoriile conspiraţioniste despre COVID şi nu sunt prea interesaţi de vaccin

Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi estimează că COVID-19 este o „armă biologică” creată de om, iar 62% dintre persoanele chestionate nu sunt dispuse să se vaccineze.

Duminică, Vladimir Putin a estimat că Rusia va fi în măsură să renunţe la restricţiile impuse de pandemie atunci când 70% dintre adulţii ruşi vor fi vaccinaţi împotriva coronavirusului.

Potrivit liderului rus, o astfel de rată ar putea fi atinsă la vară.