“Preşedintele Rusiei va efectua pe 5-7 iunie o vizită de stat în China, unde va participa la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. Vladimir Putin va pleca în China de la Sankt Petersburg, unde pe 3-4 iunie va avea loc summitul Rusia-UE”, au afirmat surse citate de RIA Novosti.

Deplasarea în China se aşteaptă a fi prima vizită externă a lui Vladimir Putin de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, la 7 mai.

Kommersant a scris vineri că Putin ar urma să efectueze prima sa vizită externă într-un stat postsovietic şi avansa posibilitatea unei escale în Kazahstan, în drum spre China.

Vladimi Putin l-a preferat pe (preşedintele chinez) Hu Jintao în locul liderului american, Barack Obama, comentează Novîi Reghion, referindu-se la faptul că şeful statului rus a refuzat să participe la summitul G8, care va avea loc în zilele de 18 şi 19 mai în SUA.

Obama, la rândul său, a anunţat că nu va onora summitul APEC (Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific), găzduit de Rusia în septembrie, ceea ce presa a calificat drept ‘un schimb de refuzuri’ între cei doi lideri mondiali, anticipând o ‘abatere’ de la aşa-numita ‘resetare’ ruso-americană.
SURSA: Agerpres