Vlad Pascu, acuzat în continuare pentru ucidere din culpă

Pe 23 mai, joi, a avut loc la Judecătoria Mangalia primul termen în cazul lui Vlad Pascu, după înlocuirea judecătoarei. Cu toate că părinții victimelor din tragicul accident din 2 Mai și-au exprimat dorința, noua judecătoare a respins modificarea încadrării juridice a acuzațiilor de la ucidere din culpă la omor calificat.

Prezent la această înfățișare, Vlad Pascu a ales să nu facă declarații, dar a asigurat că va participa la toate viitoarele termene ale procesului.

Contrar presupunerilor anterioare, procesul nu începe de la capăt după schimbarea judecătoarei. Odată ce judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a fost recuzată, dosarul a fost preluat de Carmen Claudia Berevoescu. Aceasta ocupă și funcția de președinte al Judecătoriei Mangalia.

Vlad Pascu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Judecătoarea nu a fost suspendată

Marți, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, începând cu 1 iunie.

În urma acestei hotărâri, Judecătoria Mangalia a decis să accepte cererea de recuzare a Ioanei Ancuța Popoviciu din acest caz.

De la prima înfățișare în instanță până la cea din urmă, atât familiile victimelor cât și avocații acestora au acuzat-o pe Ioana Ancuța Popoviciu de comportament nepotrivit.

La primul termen al dosarului, desfășurat pe 22 februarie, ea ar fi fost observată intrând în sala de judecată mestecând gumă. De asemenea, a cerut buletinul tânărului decedat în accidentul de la 2 Mai, fără să fie conștientă de decesul acestuia.

La al doilea termen de judecată, Ioana Ancuța Popoviciu l-a abordat pe tatăl tânărului decedat în accidentul rutier, întrebându-l cine este, în timp ce acesta ținea un tablou cu chipul fiului său.

Vlad Pascu
SURSA FOTO: Captură de ecran Antena 1

Au avut loc multiple gafe

Totodată, și la ultimul termen, care a avut loc pe 9 mai, avocatul Adrian Cuculis, reprezentant al uneia dintre familiile victimelor, a comunicat jurnaliștilor, la părăsirea sediului Judecătoriei Mangalia, că au existat multiple gafe în sala de judecată.

Anterior, avocații familiilor victimelor accidentului din 2 Mai au solicitat și ei recuzarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu. Cererea lor fusese respinsă.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au cerut Curții de Apel Constanța strămutarea dosarului, însă și această solicitare a fost respinsă.

Pe 19 august 2023, Vlad Pascu conducea un autoturism pe DN 39. În jurul orei 5:25 dimineața a intrat în coliziune cu un grup de pietoni. Ca rezultat al impactului, doi tineri au decedat. Alți trei au fost răniți.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru data de 7 iunie

La părăsirea clădirii Judecătoriei Mangalia, tatăl Robertei, una dintre victimele lui Vlad Pascu, a spus că preluarea procesului de către o nouă judecătoare reprezintă un pas către normalitate.

„Nu este un pas înainte, nu este o victorie, între ghilimele ambele, este o apropiere de normalitate”, a spus el.

De asemenea, el a mai avut și un mesaj cu privire la aprecierile noii judecătoare. Este vorba despre faptul că aceasta a precizat de mai multe ori că în sala de judecată este liniște.

„Suntem oameni, nu? Ne-a văzut, suntem oameni, nu suntem animale, nu suntem ca familia Pascu, se înţelege ce se doreşte de fiecare”, spune acesta.

Acesta a mai spus că se vede nevoit să renunțe la muncă din cauza procesului.

„Până la urmă cred că o să mă las de serviciu cu acest proces, pentru că, până la urmă, înţelegere găsesc, dar nu o găsesc la nesfârşit”, a afirmat tatăl victimei.

El și-a spus părerea cu privire la schimbarea încadrării juridice.

„Îmi este foarte greu să spun acest lucru, vedem ce se admite, ce nu se admite. Eu atât am văzut: îi merge bine în puşcărie! La mulţi ani!”, a conchis el.