Cele mai importante agenții de rating care domină piaţa de notare a solvabilităţii companiilor şi statelor lumii sunt Moody’s şi Standard and Poor’s din SUA şi anglo-americanii de la Fitch.
Comisarul vede două soluții: ”Ori statele membre ale G20 decid să dezmembreze cele trei agenţii, iar Statele Unite să fie nevoite, ulterior, să le transforme în şase societăţi, ori vor fi create firme concurente europene şi asiatice”.

Recenta decizie a agenției de avaluare financiară Moody’s de a scădea pe neanunţate şi în mod semnificativ rata de ţară a Portugaliei, angajată totuşi într-un program de reforme economice, a provocat o vie dezbatere în Europa, legată de puterea acestor agenţii, acuzate că agravează criza datoriei publice din zona euro.

„Nu este posibil ca un asemenea cartel format din trei societăţi americane să decidă soarta tuturor statelor şi ale cetăţenilor acestora”, a mai afirmat comisarul Viviane Reding.
Politicienii europeni au mai acuzat agențiile de rating că ar avea un comportament anti-european. Chiar președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat săptămâna trecută că este ciudat că nicio agenţie de rating nu provine din Europa și că acest lucru indică o „părtinire în pieţe atunci când vine vorba de evaluarea problemelor specifice ale Europei”.