Grupul Vivendi Universal este anchetat in Franta si in Statele Unite ale Americii pentru raportarea de informatii false institutiilor bursiere si propriilor actionari, referitoare la rezultatele sale financiare. Ancheta a fost demarata inca din aceasta vara de catre parchetul francez, in urma unei plangeri depuse de asociatia micilor actionari, in care Vivendi Universal este acuzata de difuzarea de informatii false si modificarea datelor din bilantul anual. Judecatorii au respins insa acuzatia de activitate impotriva intereselor societatii, adusa de un grup de salariati fostului presedinte al Vivendi, Jean-Marie Messier. Judecatorii pot sa-si extinda investigatiile si la activitatea Vivendi Environnement pe anul 2001.

De asemenea, Justitia americana se intereseaza de sinceritatea informatiilor financiare comunicate de Vivendi, in perioada cand presedintele companiei era Jean-Marie Messier. O ancheta judiciara a fost deschisa pe data de 4 noiembrie de catre procurorul federal al statului New York. Comisia de supraveghere a Bursei, Securities and Exchange Commission (SEC), efectueaza, de asemenea, o ancheta proprie privind corectitudinea datelor financiare comunicate bursei. Acuzatiile aduse companiei franceze sunt: publicarea de bilanturi false pentru anii 2000 si 2001. Avocatul care il reprezinta pe Messier a declarat ca ancheta este binevenita pentru a demonstra ca datele comunicate erau corecte, iar informatiile furnizate de clientul sau au fost complete si reale. In luna septembrie, Vivendi Universal a comunicat ca nu a modificat cifrele din bilant, raportul financiar fiind auditat de PricewaterhouseCoopers, care a confirmat corectitudinea lui. Confruntarea grupului cu probleme financiare era banuita inca de la sfarsitul anului trecut. Era perioada de achizitii masive: 10,8 miliarde de dolari dati pe reteaua americana USA Networks si investitia de 1,5 miliarde de dolari in reteaua de televiziune prin satelit EchoStar. Pentru finantarea achizitiilor s-au facut credite, rambursarea acestora punand in mare dificultate compania franceza.

Grupul a trecut pe langa un faliment rasunator

Pana la demisia sa din functia de presedinte al grupului Vivendi, Messier declara ca nu se indoieste de rentabilitatea companiei pe care o conduce. Intr-un interviu acordat saptamanalului Business Week, aparut chiar in ziua cand Messier isi semna demisia, acesta declara: „Activitatea noasta in domeniul media va genera in acest an un profit operational de doua miliarde de euro. Lichiditatile noastre se cifreaza in fiecare luna la patru-sase miliarde de euro. Aceasta inseamna ca si daca s-ar mai produce un fenomen asemanator celui din 11 septembrie, care este cel mai defavorabil scenariu, Vivendi nu va fi in pericol. De asemenea, bancile sunt dispuse sa ne crediteze cu inca 3,2 miliarde de euro.” La numai cateva saptamani noul presedinte interimar, Jean-Rene Fourtou, afirma ca „daca Messier ar mai fi ramas in functie, compania ar fi dat faliment in zece zile”. Anterior numirii sale ca presedinte la Vivendi, urmasul lui Messier a ocupat functia de vice-presedinte la compania de medicamente Aventis.

Justitia americana se intereseaza, in principal, de operatiunile realizate de Jean-Marie Messier fara sa fi informat complet Consiliul de administratie al companiei. Rascumpararea in anul 2001, contra a 6,3 miliarde de dolari, a unui pachet de 104 milioane de actiuni Vivendi (aproape 10% din titlurile aflate in circulatie) este acum analizata de organele americane de ancheta. Aceasta tentativa disperata de a mentine cursul actiunilor la Bursa s-a dovedit a fi, in final, o solutie dezastruoasa pentru Vivendi. Finantarea operatiunii a fost realizata prin contractarea unui credit bancar si s-a tradus prin pierderi importante si intrarea in criza de lichiditati a companiei. Consiliul de administratie autorizase rascumpararea unui pachet de maximium 10% din actiunile aflate in circulatie, dar n-a mai fost informat ulterior de desfasurarea operatiunii de catre presedintele de atunci, Jean-Marie Messier.

Scandalurile financiare in care este implicata societatea franceza a facut ca pretul actiunilor sale sa scada cu 60%, doar in acest an. Pierderile inregistrate de Vivendi in cursul anului trecut se cifreaza la 12 miliarde de dolari, si pentru Franta reprezinta cea mai mare cifra anuntata de o singura companie la capitolul pierderi. Postul de televiziune Canal Plus, detinut de Vivendi, a atras, numai in cursul anului trecut, 450 de milioane de dolari din bugetul companiei. Aceste pierderi in televiziune se datoreaza si politicii de sustinere a productiilor autohtone, in dauna programelor importate.

Pe langa emisiunile sportive, filme si muzica, Canal Plus a sponsorizat cu sume enorme filme produse in Franta. Prin lege, acest canal TV trebuia sa cheltuiasca o mare parte din venituri pentru sustinerea productiilor autohtone. Pentru acoperirea datoriilor imense pe care le-a acumulat, Vivendi desfasoara un program amplu de vanzare a unor parti din afacerile pe care le desfasoara. Din grupul Canal Plus a vandut deja contra 190 milioane de dolari Canal Plus Tehnologies contra sumei de 190 milioane dolari companiei Thomson Multimedia. Canal Plus Technologies este unul dintre principalii furnizori internationali de logistica pentru televiziunea interactiva. Pentru canalul Tele Plus din Italia, grupul francez se afla in negocieri cu compania News Corporation, concern american de media, controlat de Rupert Murdoch. Concernul american a oferit maximum 900 de milioane de dolari, in timp ce Vivendi cerea circa 1,5 miliarde dolari. News Corporation planuieste sa creeze o retea extinsa a televiziunii cu plata in Italia, prin unificarea Tele Plus cu reteaua proprie Stream TV. Din noua societate, Telecom Italia va detine 20% din actiuni, iar pachetul majoritar, 51% din actiuni ii va reveni magnatului mass-media Rupert Murdoch.

O istorie de 150 de ani este scoasa la vanzare

In prezent, Vivendi se lupta pentru a pastra controlul asupra companiei franceze de telefonie mobila Cegetel. Aceasta societate este dorita cu ardoare de catre Vodafone, principalul jucator european pe piata telefoniei mobile, care a facut o oferta tentanta pentru achizitia pachetului de 26%, detinut de British Telecom la Cegetel. Pentru a-si pastra controlul, Vivendi trebuie sa faca o contraoferta care se cifreaza la patru miliarde de dolari, pana pe data de 10 decembrie. In acest scop, Vivendi a lansat o emisiune de obligatiuni, convertibile in actiuni, in valoare de un miliard de dolari. Pentru a face rost de bani, divizia Vivendi Environment este scoasa la vanzare contra a doua miliarde de dolari. Aceasta inseamna renuntarea la afacerea de baza a grupului, din domeniul aductiunilor de apa si tehnologie de reciclare a deseurilor, in care activeaza de 150 de ani. Achizitia Cegetel ar putea insemna inceputul unor noi afaceri in sectorul telecomunicatiilor. Intr-o prima etapa ar putea fi vorba de fuziunea cu Belgacom, urmata de cumpararea altor companii la care ar renunta France Telecom: Orange in Marea Britanie sau Wind in Italia.

Jean-Rene Fourtou, are in vedere si restructurarea diviziei americane, Vivendi Universal, prin acordarea unor puteri sporite actualului presedinte, Barry Diller. Planul are in vedere restructurarea lui Vivendi Universal, care grupeaza studiourile Universal Pictures, parcuri tematice si televiziune pentru a include si Universal Music, cea mai mare companie de muzica din lume, si divizia producatoare de jocuri. Noua structura ar fi un pas pentru despartirea de grupul mama si initierea de oferte publice pentru achizitii de actiuni la Vivendi Universal Entertainment. Eforturile noii conduceri a grupului Vivendi vizeaza obtinerea de lichiditati pentru plata uriasei datorii de 19 miliarde de euro.    

Aproape totul este de vanzare

· Vivendi Universal cauta cumparatori pentru 50% din participarea sa la Vivendi Environnement. r
• Pe 15 noiembrie a anuntat lansarea unui emisiuni surpriza de obligatiuni transformabile in actiuni, in valoare de un miliard de euro.r
• Vodafone a oferit 6,77 miliarde euro pentru pachetul de actiuni pe care Vivendi il detine la Cegetel.r
• Vivendi Environment este specializata in managementul apei si al reciclarii deseurilor, compania in jurul careia Jean-Marie Messier a cladit un conglomerat media.r
• La 1 iulie a.c. Vivendi a anuntat ca vinde rapid active totalizand cinci miliarde euro, si alte 16 miliarde euro pana in 2005.r
• Datoriile grupului: 19 miliarde euro.