Luna trecut s-a putut totuşi observa o uşoară revenire a pieţei rezidenţiale americane. În iunie, au început să se dezvolte 629.000 de case noi, un record în ultimele cinci luni, depăşind aşteptările economiştilor. Însă această ieşire nu indică o revenire a pieţei rezidenţiale, deoarece, aşa cum spune consultantul imobiliar Mike Larson „oamenii care nu au o slujbă nu cumpără case“.
Şi mulţi americani sunt fără serviciu. Rata şomajului a crescut la 9,2% în iunie, o cifră care ar fi depăşit 11% dacă încă ar mai fi tot atât de multe persoane în căutarea unui job pe câte erau la începutul recesiunii, potrivit Wall Street Journal. Printre cei care au totuşi o slujbă salariile sunt în scădere şi mulţi americani nu pot să îşi găsească decât job-uri cu jumătate de normă.
Situaţia drastrică a şomajului se reflectă în statisticile despre numărul proprietarilor. Morgan Stanley a emis un raport în care se arată că dacă s-ar exclude rău platnicii, rata proprietarilor din SUA ar fi de numai 59,7%, adică la cel mai scăzut nivel. Dacă se adaugă şi cei 7,5 milioane de rău platnici, ponderea proprietarilor ar creşte la 66,4%.
Strategul imobiliar al Morgan Stanley, Oliver Chang a declarat pentru Bloomber că din cauza numărului mare de executări silite şi al inaccesibilităţii creditelor, America „se îndepărtează de o societate a proprietarilor“ şi se transformă într-una a chiriaşilor.
Cu toate acestea, noile dezvoltări începute în iunie ar putea îngropa predicţiile lui Chang. Construcţiile de case unifamiliale au crescut cu 9,4% în iunie, dar construcţiile de locuinţe multifamiliale, cu cel puţin două unităţi, au crescut de trei ori mai mult, cu 30,4%. Cu alte cuvinte, au fost construite mai multe apartamente decât case.

SURSA: Huffington Post