Cursurile se suspendă pentru o perioadă determinată

”Decizia de suspendare a cursurilor pe o perioadă limitată, perioada 11 martie 22 martie inclusiv. Această măsura este cu caracter preventiv. La baza acestei decizii au stat mai multe considerații.  Vrem sa vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnostice și grija noastră principala este de ai feri pe copii de riscul de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor. Am analizat diferite proceduri și mecanisme prin care sa reducem riscul de contaminare: modul în care se efectuata ancheta, cine sunt subiecții cum putem crește nr de medici implicați, creșterea capacității de diagnosticare a persoanelor de la care se prelevarea analizele.”, a declarat azi, Ludovic Orban.
”Decizia de suspendare a cursurilor de miercuri a fost luată de către Comitetul Național pentru Situații Speciale pentru a lăsa posibilitatea părinților de a găsi soluții pentru a lăsa copii acasă cu membrii familiei. Recuperarea va fi hotărâtă de abia după evoluția situației în care ne aflăm”, a spus ministrul Educației.
”Măsura pentru învățământul universitar este vorba despre autonomie universitară, am trasmis o notă prin care să anunțe ministerul în momentul în care i-au decizia de a suspenda cursurile.” a adăugat Monica Anisie.
”Înscrierile continuă online pentru clasa pregătitoare. Dacă este necesar vom prelungi calendarul” a mai spus ministrul Educației.

Oamenii trebuie să fie calmi

”Repet îndemnul la calm la responsabilitate individuala, fiecare poate, printr-o conduita adecvata, sa contribuie la reducerea riscului de contaminare cu acest virus si la menținerea sub control a nr de cazuri care apar. De asemena, le mulțumesc tuturor care au respectat ce i am rugat (să nu vina dacă n-au un motiv serios în țară). Suntem mobilizați la maximum. Fac un apel la ceilalți lideri politici: acest subiect vizează sănătatea și viata oamenilor. Nu pot fi de acord sa se facă jocuri politice pe seama coronavirusului. Din astfel de atitudini nu exista decât riscul de a se crea o percepție incorecta a tuturor fenomenelor legate de coronavirus.”, a încheiat acesta.
”Noi am primit oferta. Suntem în discuții. În cursul nopții, a dispărut cantitatea. Este foarte greu să găsești stocuri. Așteptam să vedem cât putem să luam din stocul respectiv”, a declarat Raed Arafat în legătură cu dezinfectanții necesari care trebuiau să ajungă în România.
”A apărut o interdicție de export. În cursul zilei de mâine vom obține acordul și le vom primi în trei tranșe. Avem soluții pentru substanțe dezinfectate. Am avut un plan de achiziții care este în curs de realizare. Va trebui să fim în căutarea unor oferte. Este o perioada extrem de dificila în care trebuie să căutam în toată lumea. Am implicat agenții diplomatici și am intrat pe toate canalele posibile ca sa semnam contracte de furnizare.” a mai spus Ludovic Orban.
”Persoanele care declară în fals vor suporta consecințele penale. Noi putem consulta datele obținute cu cele deținute de poliția italiană, mai ales în cazul celor despre care considerăm că nu au fost total cinstiți (…) Aici nu este 100%! Sunt unii care nu vor să spună că vin din Italia, alții care folosesc rute ocolitoare. Practic, va trebui să ne concentrăm eforturile pe mașinile personale pentru că aici va fi creșterea foarte mare de sosiri. Noi încercăm să ținem fenomenul sub control prin toate mijloacele. Față de alte țări, progresia la noi nu este atît de crescută. Am văzut în alte țări faptul că de la un număr mic s-a ajuns foarte rapid la un număr mare de cetățeni infectați.”, a spus Ludovic Orban.

Ce spune Marcel Vela

“CNSSU adoptă următoarele:

– se aprobă suspecndarea cursurilor din sistemul preuniversitar din 11 martie până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire

– se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele din și spre Italia până în 31 martie

– operatorii de transport care tranzitează Italia au obilgația de a spune pasagerilor români că vor intra în carantină sau izolare și că își vor asuma responsabilitatea

se aprobă suspendarea sau interzicerea de operatorii de transport feroviar a noi trenuri spre Italia până la 31 martie

– operatorii feroviari au obligația de a aduce la cunoștința românilor că vor intra în carantină sau izolare

– operatorii feroviari au obigația de a înștiința cetătenii străini dacă vin din Italia că nu vor trece la graniță

– se aprobă sistarea programelor de studii prinvind schimbul de experiență

– se aprobă suspendarea stagiilor în spitale pentru cursanții scolilor sanitare

– se aprobă instituirea obligației pentru magazine de a lua măsuri în privința: dezinfecția și instituirea de măsuri privind aglomerarea de persoane în zoinele de marcat”, a declarat Marcel Vela.

Operatorii de transport rutier au obligația de a comunica cetățenilor români faptul că vor intra în carantină sau auto izolare pe teritoriul României. Vor semna la îmbarcarea în autobuz. Se interzice introducerea de noi trenuri spre Italia sau din Italia spre Romania. Se aproba sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până la data de 21 martie 2020 dacă acestea nu au fost începute pana la data prezentei hotărâri.”, a spus Marcel Vela.

”În România sunt aproximativ 2.000 de locuri la terapie intensivă. În funcție de evoluția coronavirusul declanșăm planul următor.” a declarat ministrul Sănătății.