Se pare că aurul a fost una dintre puținele investiții a căror preț a crescut, luni, deși la nivel global se resimt îngrijorările legate de coronavirusul din China, care a dus la scăderi abrupte pe piețele bursiere, scrie CNN.

„Există o mulțime de lucruri care ar putea funcționa greșit pe piața bursieră și impactul economic al unei încetiniri a Chinei din cauza coronavirusului ar putea fi resimțit la nivel global”, a declarat David Beahm, președinte și CEO al Blanchard & Company.

 

Aurul a crescut cu peste 20% în ultimul an și a fost tranzacționat cu aproape 1.600 de dolari pe uncie, cel mai înalt nivel din 2013.

Între timp, potrivit sursei citate, indicele Dow Jonesc a scăzut cu 350 de puncte în ședința de tranzacționare de marți după-amiază.

 

Potrivit World Gold Council, achizițiile în aur ale băncilor centrale s-au majorat cu 12% în primele trei trimestre ale anului 2019, față de acceași perioadă din 2018. Astfel, băncile centrale au adăugat 547,5 tone de aur în depozitele lor.

 

Așteptările investitorilor

Cele trei reduceri ale dobânzilor hotârâte, anul trecut, de Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a dus la slăbirea dolarului american și, astfel, aurul a devenit mult mai atractiv pentru investitori.

Investitorii „se aşteaptă pentru noi riscuri la adresa pieţelor de pe urma coronavirusului şi de aceea se grăbesc să iasă de pe pieţele bursiere, acesta este motivul pentru care cotaţia aurului este în creştere”, susţine Stephen Innes, analist la AxiCorp. Acesta a adăugat că epidemia va avea un anumit impact asupra economiei chineze.

În ceea ce privește, prețurile argintului, ale platinei și ale paladiului și acestea au înregistrat creșteri semnificative în ultimul an.

Autorităţile de la Beijing au anunţat luni că au decis să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală.